„Vértezd fel magad!” – Honvédelmi tábor Szarvaskőn

A „Vértezd fel Magad!” égisze alatt augusztus elején három megye – Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén – gyermekvédelmi intézményének lakói vehettek részt egy nyári táborban, Szarvaskőn, ahol sokat tanultak a honvédelemről.

Fiatalok a táborban

A „Vértezd fel Magad!” a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, valamint a Honvédelmi Minisztérium együttműködésén alapuló, 2020-ben életre hívott kezdeményezés, melynek keretében az SZGYF fenntartásában működő intézmények gyermekei különböző alkalmakon ismerkedhetnek meg a honvédelemmel, a katonai pályával.

Az öt nap bővelkedett gazdag programokban, amelyek során elméleti és gyakorlati képzésben is részt vettek a gyerekek. Az alapvető elsősegélynyújtás és honvédelmi alaki foglalkozásokon túl betekintést nyerhettek a katonai tereptan elméletébe, úgy, hogy térkép és tájoló segítségével túráztak a szarvaskői várhoz.

A tájoló használatának bemutatása

A táborozók egy honvédelmi járművel az egri várba és a szilvásváradi ménesgazdaságba kirándultak. Ez nagy élmény volt a számukra. Másnap egy fegyverbemutatót követően rendkívül izgalmas paintballcsatát vívtak. A tábor utolsó napján sorversenyek várták a táborozókat. Zárásként valamennyi gyermek oklevelet kapott.

Az öt nap alatt érdekes és értékes elméleti ismereteket, valamint gyakorlati tapasztalatokat szereztek a fiatalok, akik valamennyi programban tevékenyen részt vettek és nagyon jól érezték magukat.


SZGYF Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kirendeltség