Versrandevú Szabáson

Fontos az együttlét

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltsége által működtetett intézmények ellátottjai vettek részt azon a költészet napi versmondó-versenyen, amelynek a szabási művelődési ház adott helyet.

A segesdi Gondviselés Szociális Otthon által meghirdetett versrandevú évek óta népszerű. Ötletgazdája Nemes Zita intézményvezető, aki munkatársaival ezúttal is nagy körültekintéssel szervezte meg a találkozót, amelyet Nábrádi Csilla, az SZGYF megyei kirendeltségének igazgató-helyettese is köszöntött – utalva nemcsak a versmondók, hanem a felkészítők munkájára is. A verseny helyett az együttlét volt a lényeg, amelyre Lőrincz Sándor, a megyei kirendeltség munkatársa is utalt, s arra hívta fel a figyelmet, hogy ezúttal is rácsodálkozott a magyar nyelv szépségére, gazdagságára, hiszen milyen nehéz lenne lefordítani például ezt a sort: csillaghímesek az éjszakák. Többek között Oláh Lajos csokonyavisontai református lelkész és Bicsár László kutasi plébános is tagja volt a zsűrinek; Bicsár atya ezúttal Pilinszky Harmadnapon című versét mondta el.

Huszonegy lelkes induló olvasta fel vagy adta elő a választott művet – köztük József Attila, Reményik Sándor, Zelk Zoltán, Gárdonyi Géza vagy éppen Jászai Jolán versét. Számos istenes költemény is elhangzott, s különösen a szabási telephely versmondói remekeltek.

Első helyezett Orsós Irén lett, a második díjat Singh-Sánta Ivett kapta, a harmadik díjat Fekete Lajos Tiborné vehette át, a zsűri különdíjjal ismerte el Kovács Attilát és Szigeti Margarétát, Kovács Lajost és Bruder Tamást. A versrandevút követően az egykor Karádon is néptanítóskodó Gárdonyi Géza életművéről rendeztek vetélkedőt, amelyen a kálmáncsai, a tabi és a kőkút-gyöngyöspusztai csapat bizonyult a legfelkészültebbnek.

Somogy Megyei Kirendeltség