Véradás az SZGYF Központban

Idén július 24-én szervezte meg hagyományos véradási akcióját a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság és az Országos Vérellátó Szolgálat (továbbiakban OVSZ).

veradas nagy

A nyári hónapokban a hazai vérellátás biztosítása minden évben kiemelt feladatot jelent az OVSZ munkatársai számára, hiszen vérellátás szempontjából ez egy kritikus időszak. A véradók közül júliusban, augusztusban sokan szabadságra mennek, miközben ilyenkor fordul elő a legtöbb baleset és ilyenkor lenne szükség a legnagyobb mennyiségű vérre. Az OVSZ ezért idén is követi a véradókat a nagyobb fesztiválokra, nyaralóhelyekre, munkahelyekre, plázákba, és felhívja a figyelmet az életmentő vér szükségességére.

A társadalmi felelősségvállalás jegyében a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság is részt vett az idei nyári akcióban. Szervezésünkben legközelebb 2023 év végén lehet vért adni az SZGYF Központ épületében.

És egy picit a vér útjáról: a levett vért egyedi azonosító kóddal látják el, mely alapján beazonosítható a véradó. A vér ezután a magyarországi feldolgozóhelyek egyikébe kerül, ahol centrifugálással három alkotóelemre bontják: vörösvértesteket, plazmát és trombocitákat nyernek ki belőle. A vért HIV-re, hepatitis B és C-re, illetve szifiliszre tesztelik, és ha mindent rendben találnak, a vér felhasználható.

SZGYF Központ