Vendégségben a honvédelmi táborban

Június 20-án a Magyar Honvédség 19. Területvédelmi zászlóalj által szervezett hagyományőrző honvédelmi tábor vendégei voltak Győrújbaráton a Fenyő lakásotthon lakói. A gyerekek a táboroztató katonák közül többet már ismerősként üdvözöltek, hiszen a bakonypéterdi gyermeknapon volt szerencséjük megismerkedni.

A csapat

A nap a honvédségben rendszeresített – de természetesen hatástalanított – fegyverek megismerésével kezdődött. A gyerekek lelkesen mustrálták a gépkarabélyokat, géppuskát és a pisztolyokat.

A program a Magyar Királyi Koronaőrség Alapítvány előadásával folytatódott, a koronaőrség történetének és feladatainak ismertetésével – két koronaőr részvételével.Ezt követte a török kori hadfelszerelések bemutatója, a Golbasi Vitézei egyesület, Tata Várának janicsárjai segítségével. A janicsárok bemutatták a korabeli szúró-vágó és lőfegyvereket, a gyerekek pedig tátott szájjal figyelték a bemutatót, különösen, amikor eldördült az elöltöltős puska, majd a mozsárágyú (természetesen lövedék nélkül).

Mindenki jól érezte magát

A nap fénypontja a program végi fürdőzés volt a feszített víztükrű medencében. Természetesen előkerültek a labdák és a vízipisztolyok is.

A melegben a fürdőzés is jól esett a résztvevőknek

Csodálatos nap volt ez a Fenyő lakásotthon gyerekei számára. Mindezért köszönet a tábor parancsnokának, Ekker Balázs századosnak, aki az első pillanattól saját kis katonáinak tekintette az otthon lakóit.

Veszprém Vármegyei Kirendeltség