Vastaps és sok szeretet – Tizedik Varázscsepp tábor és gála

A Cseppkő Gyermekotthoni Központ az idei évben is megrendezte a Varázscsepp Tematikus Tehetséggondozó Táborát az SZGYF, valamint az SZGYF Pest Megyei Kirendeltségének támogatásával Zamárdiban szeptember elején. Az iskolakezdés ellenére az üdülő egyik épületét szinte teljes egészében megtöltötték a résztvevők.

Varázscsepp03

Ebben az évben érkeztek Mátészalkáról, Gyermelyről, Bicskéről, Halmajról, Hernádvécséről és Budapestről a fiatalok, illetve a kísérőik. Összesen nyolcvanöt ifjú tehetség és felnőtt vett részt a táborban, illetve a vasárnapi gálára is szép számban érkeztek a vendégek.

A hosszú hétvégét az emlékezésnek szentelték a résztvevők, akik felkészítő tanáraikkal megalkották a Varázscsepp Memoárt, amely a korábbi évek kedvenc darabjait, előadásait, táncait és dalait tartalmazta. A hét során a programok és a próbák levezénylésében segítségükre volt Fehér Dániel mentalista és előadóművész, a Mátészalkai Karaván együttes felnőtt tagjai, Rézműves Norbert, Balogh Ferenc és Balázs Csaba, Homoki Marianna és Nagy Viktória, a Bicskei Gyermekotthon Kórusának tanárai.

A műsor kezdetén dr. Herczeg Krisztián, a Cseppkő Gyermekotthoni Központ igazgatója mondta el köszöntőbeszédét, majd megszólította Németh Évát, az SZGYF Pest Megyei Kirendeltségének gyermekvédelmi referensét, aki tolmácsolta dr. Pitzné Heinczinger Mónika igazgató asszony, valamint Fekete-Buzás Eszter osztályvezető asszony szavait. A meghívott vendégek gratuláltak a fellépő gyermekeknek, valamint megköszönték a felkészítő kollégák munkáját. A Haikyuu című film soraival kívántak további sok sikert, amely így szól: „A tehetséget nem birtokolni kell, hanem megmutatni”. Ezt követően Repelik Anikó, a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója köszöntötte a résztvevőket, aki elmondta, hogy a központban nevelkedő fiatalok már hét éve tagjai a Varázscsepp csapatának. Kiemelte, hogy ez a lehetőség a gyermekvédelemben egyedülálló és kiváló. Végezetül a felkészítők méltatták a rendezvényt és az ifjú tehetségeket.

Varázscsepp

A műsor elején egy kvíz formájában statisztikát is megosztották a résztvevők a nézőközönséggel, akik megtudhatták, hogy az elmúlt években közel háromezer-egyszázan indultak a versenyeken és közel ugyanennyien tapsolták meg a résztvevőket a gálákon. Fontos mutatója volt még a statisztikának, hogy ez idő alatt a táborokban több mint négyszáz órát töltöttek a gyermekek felkészüléssel, az otthoni gyakorlásokat pedig képtelenség volna összeszámolni.

A minőségi idő, a szabadidő hasznos eltöltése és a tehetségfejlesztés szempontjából ezek a számok önmagukért beszélnek. Mégis a legfontosabb az, amit a résztvevők kapnak egy ilyen versenyen, illetve nyári táborban, mint például a családias légkör, az emberség, a tisztelet, az alázat és az elhivatottság.
A gála programját próza, vers, ének és tánc színesítette. A műsor elsöprő sikert aratott. A gyermekek hosszú percekig tartó vastapsot, illetve elismerő kézfogásokat és sok-sok szeretettel teli ölelést kaptak.

Vidám csoportkép

A felkészítők számára is nagy élmény volt a közös munka a fiatalokkal, akik kitartók, kreatívak és együttműködők voltak. A program a sok próba mellett bővült közös vacsorával a Balaton partján, és mivel ekkor még az időjárás is kedvezett, a résztvevők csobbanhattak a vízben is, valamint Temesi Károly freestyle focista ámulatba ejtő bemutatóját is megnézhették.

Feltöltődve, új élményekkel és jó hangulatban zárult az utolsó nap is. A gálát követően hatalmas roma táncházban, egy megható születésnapi köszöntésben majd tinidiszkóban is volt része a jelenlévőknek. A táborzáráskor abban a reményben köszöntek el egymástól, hogy hamarosan újra találkozunk.

A szervezők és a résztvevők egyaránt köszönik Dr. Simon Attila István főigazgató úrnak, valamint Dr. Pitzné Heinczinger Mónika igazgató asszonynak, hogy az idei évben is részesei lehettek ennek a nem mindennapi élménynek.

SZGYF-Pest Megyei Kirendeltség