Vándorkiállítás nyílt Berzencén

„Tudom, hogy van jogom! Színes hétköznapok” címmel nyílt művészeti vándorkiállítás a berzencei Zrínyi Miklós Művelődési Házban. Az érdeklődők március 11-ig tekinthetik meg a kiállítást Berzencén, majd a tárlat elindul országjáró útjára.

Megnyílt a Tudom, hogy van jogom! vándorkiállítás Berzencé

Az Integrált Jogi Szolgálat 2023 májusában hirdette meg hagyományos művészeti pályázatát, amelynek fókuszában az ellátotti jogok álltak. A szociális intézményi gondoskodásban élő pályázók személyes tapasztalataikon keresztül mutathatták be, hogyan élik meg mindennapjaikban a biztosított jogaikat. A pályázatra több mint 500 pályamű érkezett az ország egész területéről, amelyből a szakmai zsűri döntése alapján 42 alkotás részesült díjazásban. A legszínvonalasabb pályaművekből február 26-án vándorkiállítás nyílt Berzencén a Zrínyi Miklós Művelődési Házban.

Megnyílt a Tudom, hogy van jogom! vándorkiállítás Berzencén

A február 26-án megrendezett ünnepélyes megnyitót a Szeretet Kórusa nyitotta meg. A 12 főből álló együttes korábban a Moravcsik Alapítvány pszichoszociális fogyatékossággal élő személyek részére megszervezett Ki mit tud? budapesti döntőjén ért el ezüst minősítést. A délután folyamán a Kavulák János Általános Iskola Berzence tanulói mutatták be zenés előadásukat.

A Szeretet Kórusa előadása a megnyitón

A Szeretet Kórusa előadása a megnyitón)

A megnyitón a pályázat egyik résztvevője, Orsós György személyesen olvasta fel Kontrasztok című különdíjas novelláját, amelynek részletét a tárlaton is kiállították. György oszlopos, aktív tagja az intézményi életnek, tagja a Szeretet Kórusának, versei és novellái több alkalommal jelentek meg az intézmény Őszikék kiadványában, valamint előkelő helyet értek el a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által kiírt Boldogság kék madara irodalmi pályázaton is.

A legjobb alkotások március 11 ig tekinthetők meg a művelődési házban

A legjobb alkotások március 11-ig tekinthetők meg a művelődési házban

Az ünnepélyes megnyitón a szervezők tolmácsolták Borbély-Tardy Anna, a bírálóbizottság elnökének szavait, aki családi okok miatt nem tudott részt venni a rendezvényen. A bírálóbizottság elnöke megköszönte, hogy a pályázók feltárták és megosztották belső világukat, színes hétköznapjaikat a széles nyilvánossággal, valamint háláját fejezte ki, hogy részese lehetett ennek a hiánypótló pályázatnak.

Zrínyi Miklós Művelődési Ház

 Zrínyi Miklós Művelődési Ház

Az Integrált Jogi Szolgálat nevében a szervezők reményüknek adtak hangot, hogy az elkövetkező egy évben minél többen tekintik meg a kiállítást, amelynek köszönhetően az érdeklődők nagyobb betekintést nyerhetnek a pályázók gondolataiba és a szociális intézmények mindennapi működésébe.

A kiállítás március 14-től Keszthelyre, a Hotel Helikonba került. A tárlat 2024-ben mintegy 15 helyszínen lesz látogatható.

SZGYF Központ