VÁI Maraton 2021

A Vakok Állami Intézete (VÁI) 2021. május 26-án, a Kihívás napján rendezte meg VÁI Maraton elnevezésű programját. A rendezvényen az intézmény látássérült kliensei, látó kísérőikkel együtt – az intézmény munkatársai -- sétával/kocogással, váltóban teljesítik a maratoni távot.

vai 2 450

A 42.195 métert az intézmény udvarán teljesítették. A megtett távolságot GPS-es karórával mérjték, biztosítva ezzel a táv hitelesíthetőségét. A Magyar Rekordok Egyesületének közreműködésével jegyeztették be a teljesítményt.

Az intézetben 2020. őszétől látogatási és kijárási tilalom volt érvényben, így az itt lakó kliensek már hosszú hónapok óta nem hagyhatták el az intézmény területét. Ez idő alatt is számtalan programmal igyekeztek színesíteni, változatossá tenni a mindennapokat. A jó idő közeledtével jött a Maraton ötlete. Olyan programmal igyekeztek előállni, mellyel csökkenteni lehet a hónapok óta tartó „bezártság” okozta frusztrációt, stresszt, a felkészüléssel és magával a táv teljesítésével egy újfajta mozgásformát megismertetni a látássérült kliensekkel és nem utolsó sorban maradandó élményt és elismerést biztosítani számukra.

Az eseményt Fülöp Attila, az EMMI Szociális Ügyekért felelős államtitkára nyitotta meg, aki kiemelte az esélyegyenlőség, a társadalmi elfogadás fontosságát, valamint beszélt arról is, hogy mennyire fontos a fogyatékossággal élő embertársaink számára biztosítani az önálló élet lehetőségét. Természetesen kihangsúlyozta, hogy az esemény létrejöttének alapfeltétele volt a koronavírus-járvány visszaszorítása, mivel május végén lépte át az 5 millió fő beoltottat hazánk, ezzel pedig az ilyen és ehhez hasonló programokon újra részt vehetünk.

vai 1 450

A rekordkísérletet Czibik Norbert András az SZGYF főigazgatója nyitotta meg, aki az első látássérült versenyzőt kísérte 5 körön keresztül.

A kihívást sikeresen teljesítették, gratulálunk!

Pest Megyei Kirendeltség

Kapcsolódó témák:

esélyteremtés