VÁI Maraton 2021 – Guinness Rekord Kísérlet

A Vakok Állami Intézete (VÁI) - 2021. május 26-án – a Kihívás napján rendezi meg VÁI Maraton elnevezésű programját. A várhatóan 8.30-18.30-ig tartó rendezvényen az intézmény látássérült kliensei (25-30 fő) látó kísérőikkel együtt - intézményünk munkatársai - sétával/kocogással, váltóban teljesítik a maratoni távot.

A 42.195 métert az intézmény udvarán tervezzük teljesíteni, betartva az aktuális járványügyi korlátozásokat. Mivel épületünk körbejárva 220 méter, így összesen 192 kört kell megtenniük a résztvevőknek. A megtett távolságot GPS-es karórával mérjük majd, biztosítva a táv hitelesíthetőségét, mivel a Magyar Rekordok Egyesületén keresztül szeretnénk Guinness Rekordként bejegyeztetni a teljesítményt.

A rendezvény megvalósításában támogatónk a Fény a Sötétben Alapítvány, valamint a Maratonman Depo Futószaküzlet, akik tárgyi eszközökkel, adományokkal segítik a program színvonalas megrendezését.

Intézetünkben 2020. őszétől látogatási és kijárási tilalom volt érvényben, így az itt lakó kliensek már hosszú hónapok óta nem hagyhatták el az intézmény területét. Ez idő alatt is számtalan programmal igyekeztünk színesíteni, változatossá tenni a mindennapokat. A jó idő közeledtével jött a Maraton ötlete. Olyan programot szerettünk volna, amivel csökkenteni lehet a hónapok óta tartó „bezártság” okozta frusztrációt, stresszt, a felkészüléssel és magával a táv teljesítésével egy újfajta mozgásformát megismertetni a látássérült kliensekkel és nem utolsó sorban maradandó élményt és elismerést biztosítani számukra.

A programmal szeretnénk felhívni a figyelmet az esélyegyenlőség, a társadalmi elfogadás fontosságára, a mássággal szemben tapasztalható ellenállást, előítéleteket csökkenteni. Célunk, hogy megmutassuk, a fogyatékkal élő, látássérült emberek is képesek lehetnek olyan teljesítményekre, mint látó társaik.

Vakok Állami Intézete

Kapcsolódó témák:

esélyteremtés