Új házakat adtak át Vas vármegyében

Újabb projektzáró rendezvényre került sor Vas vármegyében. A „Nyitott Világ Kapujában” elnevezésű projektnek köszönhetően hat darab12 férőhelyes, egyenként 200 m2-es, akadálymentes ház épült fel.

Cséplőné Gönczi Veronika elmondja ünnepi köszöntőjét

Az intézményi ellátás jelenleg még meghatározó formája a fogyatékossággal élők ellátásának, a lakók egy adott helyen laknak, dolgoznak és töltik szabadidejük nagy részét. Az intézményi lét eredményeként kialakult a túlgondozás, a hospitalizáció, az önállóság alacsony szintje. Ezt az állapotot szüntetik meg az intézményi férőhelykiváltási projektek – emelte ki köszöntő beszédében Cséplőné Gönczi Veronika főigazgató asszony, hozzátéve, hogy a modern, akadálymentesített házakba való költözésükkel az ellátottak életminősége nagymértékben javul, megszűnik a túlgondozás, önálló, szabadabb életvitel kialakítására nyílik lehetősége a beköltözőknek.

A rendezvényen dr. Jári Alexandra, az SZGYF Vas Vármegyei Kirendeltségének osztályvezetője ismertette a projektmegvalósulás lépéseit. Kiemelte, hogy a projekt a „Nyitott Világ Kapujában” címet kapta, utalva arra, hogy a fogyatékos emberek elé megannyi új lehetőség tárul.

A pályázatnak köszönhetően hat darab 12 férőhelyes, egyenként 200 m2-es, akadálymentes ház épült fel.

A pályázatnak köszönhetően hat darab 12 férőhelyes, egyenként 200 m2-es, akadálymentes ház épült fel. Két ház Szombathelyen, négy ház Táplánszentkereszten biztosít lakhatási lehetőséget az igénybe vevők számára. Megépült továbbá egy szolgáltató központ is, ahol a támogatott lakhatásban élők foglalkoztatására is lehetőség nyílik.

Megépült továbbá egy szolgáltató központ is

A foglalkoztatóban kerámia használati és ajándéktárgyakat készítenek majd, emellett fejlesztő foglalkoztatás keretein belül fűszernövény-, gyógynövénytermesztést és szőnyeggyártást is terveznek.

A projektzáró rendezvény ünnepi műsorát a beköltözött lakóktól láthatták a rendezvényre érkezők.

A projektzáró rendezvény ünnepi műsorát a beköltözött lakóktól láthatták a rendezvényre érkezők. A program zárásaként a kilátogatók megtekinthették a támogatott lakhatás lakóingatlanjait, valamint az új szolgáltatóközpontot is.

A felépült házakban még vannak férőhelyek. A beköltözés feltételeiről az Ezüsthíd Integrált Szociális Intézmény Vas Vármegye intézménynél lehet érdeklődni.

Vas Vármegyei Kirendeltség