Új épületbe költöznek a Kornis Klára Gyermekotthon lakói

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság 742 millió forint európai uniós támogatás felhasználásával alakított ki biztonságos, gondoskodó és korszerű gyermekotthont a Fővárosban. A Kossuth Lajos Gyermekotthoni Központ és Általános Iskola Budapest konzorciumi partnerrel közösen megvalósított fejlesztés eredményeként harminckét speciális igényű leánygyermek elhelyezésére nyílt lehetőség. A „Kornis Klára Gyermekotthon kiváltása a Fővárosban” elnevezésű projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Soroksári úton létesült új gyermekotthoni épület lehetőséget ad a speciális igényű, valamint a fokozott támogatást igénylő gyermekek elhelyezésére.

A Soroksári úton létesült új gyermekotthoni épület lehetőséget ad a speciális igényű, valamint a fokozott támogatást igénylő gyermekek elhelyezésére.

A gyermekek csoportonként nyolc fős egységekben, kétágyas szobákban laknak majd az új épületben, továbbá lakóegységenként közösségi terek, mosdók, konyha, étkező is kialakításra kerültek. A parkosított kert sportolási és pihenési lehetőséget biztosít a lakók számára, továbbá akadálymentes parkoló is helyet kapott benne. A telken elhelyezkedő felújított, korszerűsített régi épületben kapnak helyet az új épület kiszolgáló egységei. Itt kerültek kialakításra a raktárak, az irodák, az orvosi és a betegszoba.

Az épület megtervezésekor a legfontosabb szempont az volt, hogy a gyermekek családias, támogató környezetben nevelkedhessenek elősegítve ezzel társadalmi beilleszkedésüket a felnőtté válást követően. Hasonló céllal esett a választás a lakórészek kialakítása, berendezése során a világos, meleg színekre, anyagokra, így a hely otthonosságot, melegséget sugároz.

Az épület megtervezésekor a legfontosabb szempont az volt, hogy a gyermekek családias, támogató környezetben nevelkedhessenek elősegítve ezzel társadalmi beilleszkedésüket

A november 8-án megtartott projektzáró rendezvényen Széll Dániel Márk, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Projektvégrehajtási Osztályának vezetője bemutatta az újonnan létesült korszerű épületet, továbbá reményét fejezte ki, hogy a beköltöző fiatal lányok hamar otthonuknak tekintik majd az intézményt.

A november 8-án megtartott projektzáró rendezvényen Széll Dániel Márk, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Projektvégrehajtási Osztályának vezetője bemutatta az újonnan létesült korszerű épületet

Cselkó Dóra projektmenedzser a beruházás ismertetése során elmondta: az SZGYF a 2020 decemberében nyújtotta be támogatási kérelmét, és 2021 májusában kapta meg az Irányító Hatóság a pozitív támogatói döntését. Az építkezés 2021 novemberében kezdődött meg, és 2023 júliusában fejeződött be. A projektmenedzser név szerint is megköszönte a megvalósításban résztvevő munkatársak elhivatott munkáját.

Vidó Ildikó, a Kossuth Lajos Gyermekotthoni Központ és Általános Iskola Budapest intézményvezetője kiemelte, hogy a projekt megvalósításának köszönhetően új lehetőségek nyílnak meg a speciális igényű gyermekek gondozásában.

Vidó Ildikó, a Kossuth Lajos Gyermekotthoni Központ és Általános Iskola Budapest intézményvezetője

A köszöntők után Cselkó Dóra projektmenedzser jelképesen átadta a gyermekotthon kulcsát Vidó Ildikó intézményvezetőnek. A projektzáró rendezvény keretében a jelenlévőknek lehetőségük volt megtekinteni a legmodernebb gépészeti berendezésekkel felszerelt épületet, a lakószobákat és a közösségi helyiségeket.

SZGYF Központ