Új életet kezdhetnek az ellátottak Polgárdiban

Új, családias lakóépületekbe költözhet 120 fogyatékossággal élő ellátott a Fejér vármegyei településen. A 2,7 milliárd forintból megvalósult új szolgáltatási forma lehetőséget teremt a lakók számára az önálló élethez szükséges készségek elsajátítására.

Polgardi1

Az Európai Unió által támogatott fejlesztés során tíz, egyenként tizenkét férőhelyes lakóingatlan épült Polgárdiban, melyek a jelenlegi Aranyalma Integrált Szociális Intézmény Fejér Vármegye – a projekt indulása idején még Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény néven – férőhelyeinek kiváltását szolgálják. Az intézmény fogyatékossággal élő lakói új környezetben, lehetőségeikhez mérten magukról gondoskodva tölthetik napjaikat. A családi házak helyszínéül szolgáló telkeket térítésmentesen biztosította Polgárdi Város Önkormányzata.

A támogatott lakhatási program lényege, hogy kis családi házak épülnek fel, ahová a fogyatékossággal élők beköltözhetnek, ezzel a lakhatás különválik a nappali foglalkoztatástól vagy az ellátási helyszíntől, hiszen a nap végén mindenki hazamehet a saját otthonába.

 

A beruházás keretében tizenkét fős lakóingatlanok épültek meg, melyek egyenként kétszáz négyzetméteresek. A házakban hat kétszemélyes lakószobát és kétszobánként egy-egy fürdőszobát, valamint konyhát, étkezőt és közösségi tereket is kialakítottak. A szociális intézmény központi telephelyén a már meglévő épület átépítésével és egy új, kétszáznyolcvannyolc négyzetméteres ingatlan építésével létrejött egy olyan szolgáltató centrum, amelyben fejlesztéshez, foglalkoztatáshoz és szabadidős tevékenységekhez szükséges termeket alakítottak ki.

A projektzáró eseményen Cséplőné Gönczi Veronika, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója beszélt arról, hogy az elmúlt évtizedekben jelentős szemléletváltásnak lehettünk tanúi, részesei. A régi berögzült rendszerből áttértünk az egyén képességeire építő, az egyén szükségleteit figyelembe vevő gondoskodásra.

Az esemény zárásaként az intézmény lakói zenés-táncos előadással örvendeztették meg a projektzáró ünnepség közönségét.

Fejér Vármegyei Kirendeltség
Fotó: MTI Nagy Norbert, Kovács Tamás