TÁMOGAT-LAK Heves megye

Költöztek az Andornaktályai Szociális Otthon lakói. Három új építésű ingatlan már családias otthonná vált. A Heves Megyei Aranyhíd Egyesített Szociális Intézmény Andornaktályai Szociális Otthonának lakói számára akadálymentesített családi házak épültek Maklár és Nagytálya településeken.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által megvalósuló projekt révén összesen 60 fő értelmi fogyatékossággal élő személy veheti majd igénybe a közösségi életvitelt biztosító támogatott lakhatás szolgáltatást. Bútorok, függönyök a helyükön, képek a falon. Egy-egy házban tizenketten élnek az intézmény dolgozóinak állandó támogatásával. A lakók nyomon követték az építkezés mozzanatait, figyelemmel kísérték a házak berendezését, kiválasztották leendő szobatársaikat, és már a beköltözés előtt bekapcsolódtak a kertgondozásba, udvartakarításba. Ruháik, személyes tárgyaik helyükre kerültek, formálódik az új életformának megfelelő napirendjük.

Hétköznaponként az andornaktályai szolgáltató központban munkát végeznek a varróműhelyekben, a gombasátrakban, a konyhán, a portán. Pedagógusok, gyógypedagógusok segítségével speciális fejlesztésben részesülnek, szabadidős programokon vesznek részt. Délután hazatérnek otthonaikba, közösen főzik a vacsorát, a házi- és házkörüli teendők elvégzése után zenét hallgatnak, társasjátékoznak, olvasnak, televíziót néznek. Segítik egymást, közösséget alkotnak.

A következő hónapokban további 2 támogatott otthon kialakítása fejeződik be Makláron.

SZGYF Heves Megyei Kirendeltség