A rendőrség és a gyermekvédelem együttműködése

Az új intézményben olyan gyerekek meghallgatását végzik, akik bűncselekményben, bántalmazásban érintettek áldozatként vagy tanúként – jelentette ki az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán Budapesten, egy gyermekterápiás központ átadásán.

A Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál kialakított gyermekközpontú meghallgató és terápiás központban orvosi diagnózis megállapítására és a terápia megkezdésére is lesz lehetőség – fűzte hozzá Fülöp Attila, hangsúlyozva: a gyermekeket ért traumákat minél előbb és a legstabilabb módon kell elkezdeni feldolgozni, abban a reményben, hogy „teljes életük” legyen. „Ebben óriási előrelépés ez az intézmény – hangoztatta az államtitkár.

Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya arról beszélt, hogy a nyomozóhatóságnak hivatalból kell vizsgálnia a bűncselekmények áldozatainál a különleges bánásmód szükségességét, amelyet az életkor, a testi, szellemi és egészségi állapot, valamint bűncselekmény kirívóan erőszakos jellege is megalapozhat. Ennek célja az áldozat kímélete és védelme – emelte ki a dandártábornok.

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár (b) és Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya 

Tájékoztatása szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság ezért jelenleg is hat olyan különleges gyermekbarát meghallgatóhelyiséget működtet, amelynek berendezése és kialakítása alkalmas arra, hogy az eljárás során a gyerekeket a lehető legkisebb stressz érje. Az átadott központ a gyermekmeghallgatás minden igényének megfelel, és orvosi szobát is kialakítottak. – mondta Terdik Tamás.

Czibik Norbert András, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója elmondta: az új központ célja elsősorban a szexuálisan bántalmazott gyermekek védelme, az igazságszolgáltatás segítése és a gyermekek lelki-szellemi egészségének helyreállítása. Az intézményben gyermekbarát körülmények között dolgoznak majd együtt a rendőrség és az ügyészség munkatársai, illetve gyermekvédelmi és egészségügyi dolgozók – jelezte.

Czibik Norbert András, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója 

Kuslits Gábor, a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója szólt arról, hogy intézményük a gyermekek jogainak érvényesüléséért végzi mindennapos munkáját. Az új központ átadását nagy eseménynek nevezte a magyarországi gyermekvédelem történetében.

Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya (b) és Kuslits Gábor, a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Balogh Zoltán