Színesítik a sport világát

Egy év kényszerű szünet után ismét megrendezhette a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) az immár hagyományos tanévnyitó ünnepségét a Magyar Sport Házában. A járvány miatt tavaly sajnos nem kerülhetett sor erre, ezért az idén az átlagosnál is nagyobb volt az érdeklődés e rendezvény iránt.

A tanévnyitó elnöksége: Sárfalvi Péter Szabó László Boronkay Péter Drávucz Rita Szekeres Pál és Toponári Gábor

Az ünnepélyes eseményen jelen volt többek között dr. Szőke László, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) Fogyatékosságügyi Osztályának vezetője, aki egyben az Országos Fogyatékosságügyi Tanács titkára.
A vendégeket Koós-Lukács Tímea, a FODISZ kommunikációs igazgatója köszöntötte. Sárfalvi Péter, az EMMI Sportért felelős Államtitkársága helyettes államtitkára beszédében kiemelte, hogy az elmúlt évben – a pandémiás időszak ellenére is – sikerült 12 ezer fogyatékos fiatalt megmozgatni. Dr. Zsilinszky László, az EMMI Szociális Ügyekért felelős Államtitkársága titkárságvezetője Fülöp Attila államtitkár üdvözletét tolmácsolta a megjelenteknek.

A tanévnyitó elnöksége balról jobbra:
Sárfalvi Péter, Szabó László, Boronkay Péter, Drávucz Rita, Szekeres Pál és Toponári Gábor

Szabó László, a FODISZ elnöke ezúttal is értékelte az elmúlt tanévet. Mint elmondta, a FODISZ a járványos időkben is arra törekedett, hogy megmutassák, a fogyatékos diákok körében is fontos a rendszeres sporttevékenység. A FODISZ célja továbbra is az, hogy színesítse a sport világát és ily módon is hozzájáruljon a fogyatékossággal élő fiatalok életminőségének javításához.

Külön öröm volt  találkozni a FODISZ tanévnyitóján többek között a tokiói paralimpia sikeres versenyzőivel: Illés Fanni paralimpiai bajnok paraúszóval, Szvitacs Alexa para-asztaliteniszezővel, Ekler Luca paraatlétával és Száraz Evelin paraúszóval. Eljött Dani Gyöngyi világ-és Európa-bajnok paralimpiai ezüstérmes kerekesszékes vívó is, aki beszélt sikeres sportpályafutásáról, s arról, hogy 18 év után visszavonul az aktív sportolástól.

Dr. Szőke László balról átadja a díjat Práger László kaposvári pedagógusnakSzőke László (balról) átadja a díjat Práger László kaposvári pedagógusnak.
Mögöttük Toponári Gábor, a FODISZ ügyvezetője látható

A köszöntő beszédeket követte a Fogyatékosok Diáksportjáért-díjak átadása. Bronz, ezüst és arany fokozatú elismerést vehettek át azok a kiváló sportszakemberek, pedagógusok, akik az elmúlt években sokat tettek a fogyatékossággal élő gyermekek sportolásáért. A FODISZ-díjak mellett 42 – tanulásban akadályozott, értelmi fogyatékos, látás-, hallás- és mozgássérült, valamint szervátültetett – diáksportoló, valamint felkészítő tanáraik is jutalomban részesültek.

 Szabó László a FODISZ elnöke, dr. Szőke László és Toponári Gábor

Szabó László, a FODISZ elnöke, dr. Szőke László és Toponári Gábor a posztumusz díjazott,
a nemrég elhunyt Tóth László sportvezetőnek, a FODISZ elnökségi tagja tevékenységének méltatása közben

A díjak átadásában közreműködött többek között: Sárfalvi Péter, helyettes államtitkár; dr. Zsilinszky László, titkárságvezető; Szekeres Pál, fogyatékosságügyért felelős miniszteri biztos. a Magyar Paralimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke; Dani Gyöngyi, a női tőrválogatott nyolcszoros paralimpiai érmes vívója; Szabó László, a FODISZ elnöke; Toponári Gábor, a FODISZ ügyvezetője; Dunai Antal, olimpiai bajnok magyar labdarúgó; dr. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa;  dr. Szőke László osztályvezető, OFT-titkár, valamint Drávucz Rita, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó és Boronkay Péter világ- és Európa-bajnok paratriatlonista. Utóbbiak mindketten a FODISZ Adománygyűjtő és Tehetségtámogató Programjának nagykövetei.

Szöveg és kép:
SZGYF Esélyteremtési Főosztály

Kapcsolódó témák:

esélyteremtés