Színes parafadugók a gondviselésről

Második alkalommal hirdette meg a dombóvári Presidium Közhasznú Egyesület a „Benned a létra” című pályázatát, melyre fogyatékossággal élő személyek művészeti alkotásait várták. A felhívásra ötvennyolc pályázó száztizenkét munkáját küldte be. A bírálóbizottság huszonhárom egyéni, két páros és egy csoportos alkotást talált alkalmasnak a vándorkiállításra. A téma és technikai megkötöttség nélkül született harminckilenc alkotásból a segesdi művelődési ház előterében rendeztek tárlatot, amely november 4-ig látogatható.

Az alkotók csapata

Az ünnepélyes megnyitón felléptek a segesdi Gondviselés Szociális Otthon ellátottjai, s itt köszöntötték az új ellátási formában, az úgynevezett támogatott lakhatásban élő, sikeres pályázókat – mintegy tizenegy személyt –, akik csoportosan készítettek egy érdekes kompozíciót vékonyra szelt parafadugókból. Színes kezek nyúlnak egymás felé – szimbolizálva a segítséget kérőket és adókat, valamint a szeretet és a közösségi lét megtartó erejét.

Az alkotók egy csapata a kiállításon

Rieger Erika, a Presidium Közhasznú Egyesület elnöke köszöntőjében arra utalt: a bírálat elsődleges szempontja a művészi színvonal volt, és azért írták ki a pályázatot, hogy bemutassák a fogyatékossággal élő személyek tehetségét, a bennük rejlő különleges értékeket. Természetesen fejet hajtva talentumok előtt, s elismerve a segítő személyek tevékenységét is, hiszen nem lehet közömbös, hogy miként motiválják az otthonlakók alkotókedvét.

Megtudtuk: először Dombóváron, az egyesület húszéves születésnapi rendezvénysorozatának keretében mutatták be a kiállítást, majd ezt követően Segesden. Céljuk az, hogy az elkövetkező hónapokban az alkotók lakóhelyén állítsák ki e rendkívül impulzív kollekciót; azt tudatosítva, hogy a társadalom ne azonosuljon a „fogyatékos” és a „fogyatékosság” szavak korlátozó sztereotípiájával, s így e képzőművészeti kiállítás is segítheti majd az alkotók elfogadását.


SZGYF-Somogy Megyei Kirendeltség