Szemléletváltás az intézményes ellátásban

Június 14-én rendezték meg a SzemlÉLETváltás az intézményes ellátásban elnevezésű többéves projekt zárórendezvényét az SZGYF központjában.

Kiadványok

A projekt keretében végzett munka még 2021 tavaszán Salgótarjánban indult el négy vármegyei kirendeltség 54 szakemberének részvételével. A munkacsoportok célja az ápoló-gondozó intézmények szakmai munkájának segítése volt, ezzel is növelve a szolgáltatást igénybe vevők elégedettségét, jóllétét és a partnerségi viszony megerősítését a mindennapok során. A szakemberek legfőbb feladata az volt, hogy felkutassák a lakók számára az adott intézményi környezetben az önálló életvitel, az intézményen belüli önérvényesítés, a döntések és a választások lehetőségének körét. A közös munkát a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet szakmai kiadványaival, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) pedig workshopjaival segítette.

 

Az SZGYF központjában rendezett ünnepélyes projektzárón jelen volt Radomszki Lászlóné, társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár, Cséplőné Gönczi Veronika, az SZGYF főigazgatója, Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke, Dr. Tóth Tibor, a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet főigazgatója és a projektben részt vevő kirendeltségek vezetői és munkatársai.

Szemléletváltás projektzáró konferencia

Az ÉFOÉSZ elnöke, Gyene Piroska az ünnepi alkalmat megnyitó beszédében megköszönte a közös munkát, és hangsúlyozta, hogy a projekt eredményeképpen sikerült több hasznos és gyakorlatias kiadványt elkészíteni, amelyek a jövőben valódi segítséget jelentenek majd az ápoló-gondozó intézmények szakmai munkájában.

Az SZGYF főigazgatója, Cséplőné Gönczi Veronika beszédében kiemelte, hogy a túlgondoskodásnak is megvannak a maga veszélyei, a szakembereknek és az ellátottaknak pedig ezt szem előtt tartva kell megtalálniuk azokat a lehetőségeket, melyek által az ellátott képességei szerint érvényesülhet és fejlődhet.

Radomszki Lászlóné társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár tolmácsolta Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár elismerő szavait, és megköszönte a résztvevők áldozatos munkáját.

Oklevelek átadása

A köszöntők után átadták a projektben részt vevő intézményeknek és kirendeltségeknek a munkájukat elismerő emléklapokat, majd előadásokkal folytatódott a konferencia. Az előadók szemléletes példákkal, videókkal és prezentációk formájában osztották meg a projekt során szerzett tapasztalataikat, jó gyakorlataikat, amelyek tovább segíthetik a szakemberek munkáját és az ellátottak önérvényesítését az intézményekben. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kirendeltség fenntartásában működő intézmények, így köztük a Viktória Integrált Szociális Intézmény a „Szemléletváltás megjelenése a szakmai és belső szabályozó dokumentumokban” címmel készített szakmai kiadványt

Minden részt vevő intézmény kapott oklevelet

A munkacsoport fontos eredményeket ért el az elmúlt két évben, viszont a közös munka még nem ért véget. A négy kirendeltség intézményeiből érkező kollégák és szakemberek a jövőben szélesíteni kívánják a projektben részt vevő intézmények körét, további munkacsoportokat kialakítva, hogy a jó gyakorlatokat, amelyek pozitív hatással vannak a lakók és dolgozók napi kapcsolataira, minél szélesebb körben alkalmazzák, és kutassák a további lehetőségeket.

SZGYF Központ