Sikeres érettségi vizsgát tettek az ápoló-gondozó otthon lakói

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei „Harmónia” Egyesített Szociális Intézmény Ápoló-Gondozó Otthon Nyírbéltek telephely lakói közül ketten – Végh Erzsébet és Kulin Attila – sikeres érettségi vizsgát tettek a SZAK-MA Általános Iskola és Gimnázium esti tagozatán.

Mindketten kitartóan tanultak, készültek a vizsgákra, a COVID-járvány ideje alatt sem hagyott alább a lelkesedésük. A tanulmányaikhoz minden segítséget megkaptak az intézménytől, a dolgozók egy emberként szurkoltak és izgultak értük. Mindannyian büszkék vagyunk az elért eredményre.

Az intézményünk pszichiátriai betegek ápolását, gondozását, foglalkoztatását végzi 130 férőhelyen. Az érettségi megszerzése azért is különös jelentőségű, mert a két fiatal megmutathatta, hogy a pszichiátriai betegek számára is lehetséges, hogy elérjék a kitűzött céljaikat és álmaikat.

Erzsike 11 éve lakik az intézményben, a bekerülés előtt rendkívül rossz szociális körülmények között élt, elveszítette szüleit. Eleinte zárkózott, visszahúzódó és bizalmatlan volt az emberekkel. Lassan nyílt meg, a dolgozók felismerték tehetségét, mely leginkább a különböző irodalmi műfajokban (vers, próza, mese) nyilvánult meg. Rendkívül szorgalmas, nagyon büszke az elért eredményére. Szeretné folytatni tanulmányait, szeptembertől a szociális gondozó és ápoló képzésbe kapcsolódna be.

Attila 7 éve él az intézményben. Szociális körülményei korábban igen rendezetlenek voltak, édesanyja idősotthonban él, édesapja meghalt. A középiskolai tanulmányait a betegsége miatt kellett abbahagynia, ugyanakkor már az intézménybe kerülésekor tervezte érettségi megszerzését. Attila egy rendkívül érzékeny ember, lexikális tudása kiemelkedő, leginkább a humán tárgyak területén. Jövőbeli tervei között szerepel egy angol középfokú nyelvvizsga megszerzése.

Óriási büszkeség az intézményünk számára a két érettségiző sikere. A továbbiakban is támogatni és buzdítani fogjuk őket újabb céljaik elérésében.

SZGYF Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kirendeltség