Regionális népdaltalálkozó Bélapátfalván

Huszonnyolcadszorra rendezték meg a Tavaszi szél vizet áraszt című regionális népdaltalálkozót május 9-én a bélapátfalvai művelődési házban. A helyi idősek és fogyatékosok otthonának igazgatója, Tóth Erzsébet és lelkes munkatársai voltak a fő szervezők, akik az eseményen mintegy 170 meghívott szereplőt láttak vendégül dallal, muzsikával és finom ételekkel, italokkal.

Köszöntőjében elmondta: az ének és a zene a legjobb gyógyító erő, mert csökkenti a stresszt és növeli az önbizalmat A Heves Megyei Kirendeltség megyei intézményein kívül Miskolcról és Debrecenből is ideutaztak az idős ellátottak, akik színültig megtöltötték a virágokkal, díszekkel ékesített nagytermet, hogy a délelőtt folyamán énekes csoportjaik egymás után bemutathassák közös énekkincsük egy részét a színpadon.

A külső szemlélő számára igen jóleső volt nemcsak a minden részletében, látványelemében, technikai háttérben és emberi hozzáállásban rendkívül profi eseményszervezés, hanem a nyolctól húsz főig terjedő létszámú fellépő csoportok, népdalkörök gyönyörű, alkalmi ruháinak látványa és a lelkes, színvonalas műsorok egymásutánja is.

A csoportonként más, helyi jellegű öltözet, a hangszerek és énekstílusok változatossága nyomán a műsor mindvégig szemet és fület gyönyörködtető volt: sokat készültek rá, és érezhető volt a 28 év hagyományőrző háttere is.

Kezdetként Kabai Alex énekes, a Dal 2016 fesztivál győztese hangolta rá az egybegyűlteket az eseményre közös énekkel, mozgással, majd az egyes csoportok műsorai következtek egészen ebédig, ami alatt és után a nemzetközi hírű és színvonalú népi zenekar: Báder Ernő és művésztársai mutatták be igazán fergeteges összeállításukat, amely méltán megállta volna helyét bármely országos nagykoncerten is.

Nem csoda, hogy a résztvevők felálltak az asztalok mellől és tapssal, közös tánccal fejezték ki köszönetüket és örömüket – az egyébként hevesi, kerecsendi születésű – művésznek és társainak, aki jótékonysági fellépést vállalt műsorukkal, amely a népdaltalálkozó igazi koronája volt.

A csoport-fellépéseket a végén a szakmai zsűri szóban és emléktárgyakkal is értékelte. A zsűri elnöke összegzőjében elmondta: a mai alkalom csak egy csepp a tengerben, de e nélkül a csepp nélkül sekélyebb lenne a tenger. A szervezők és a résztvevők mindenkit visszavárnak jövőre is Bélapátfalvára, az örömteli együtt éneklés következő fesztiváljára.

SZGYF Főigazgatói Iroda