Példamutatás – Intézményünk az m1 Esély című műsorában

Az m1 Esély című műsorának stábja intézményünkben forgatott január végén. A SZGYF társadalmi szerepvállalásáról és az államigazgatási szervek megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásáról kérdezték munkatársainkat. Tavaly november óta ugyanis harminckilenc megváltozott munkaképességű kollégát vettünk fel köreinkbe. Így jelenleg összesen ötvenegy megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztatunk.

Fodor-Borza Bianka

A létszámbővítés eredményességének érdekében munkacsoport jött létre, amelyről korábban már beszámoltunk. Az Esély című műsor stábja a munkacsoport vezetőjével, Fodor-Borza Bianka osztályvezetővel és Ludasi Éva, a SZGYF Pest Megyei Kirendeltségének szociális referensével, intézményünk megváltozott munkaképességű munkatársával beszélgetett.

– Az ország különböző megyéiben működő kirendeltségeken és a budapesti Főigazgatóságon dolgoznak a nemrég felvett munkatársak. Nem az a nagy kihívás, hogy felvegyük-e a megváltozott munkaképességű személyeket, hanem az, hogy hosszú távon bent tudjuk-e tartani őket a munkahelyen. Mi ezt próbáljuk majd elősegíteni. Amire nagyon büszkék vagyunk, hogy intézményfenntartóként hat olyan megváltozott munkaképességű személyt sikerült felvenni a megyei kirendeltségekre, akik a Főigazgatóság által fenntartott intézményekben laknak. – Számolt be Fodor-Borza Bianka.

Nagy Lejla (balra) rehabilitációs mentor és Ludasi Éva

 Nagy Lejla (balra) rehabilitációs mentor és Ludasi Éva

Ludasi Éva elmondta, hogy példamutatónak tartja a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság hozzáállását a megváltozott munkaképességű emberekhez. – Nem is lehet más lelkülete egy ilyen intézménynek, mint a segítés, az empátia és a támogatás. – Kezdte a bemutatkozást Éva, akinél negyvenkét éve diagnosztizáltak egy gyógyíthatatlan izombetegséget, emiatt harminc évvel ezelőtt leszázalékolták. A több diplomával is rendelkező kolléganőnk hosszú ideje a szociális szférában dolgozik, de volt olyan periódus az életében, amikor a betegsége miatt nem tudott elhelyezkedni. – Kívülről nem látszik, hogy gyógyíthatatlan beteg vagyok, de csak gyógyszerrel tudok élni. Ha másfél napig nem venném be a gyógyszeremet, akkor minden izomműködésem leállna. Volt olyan munkahely, ahol az állásinterjún nem titkoltam el a betegségem, mert előbb-utóbb úgyis kiderül, hogy nem vagyok annyira terhelhető, mint egy egészséges ember. Ezen a munkahelyen ekkor azt mondták, hogy így nem tölthetem be az állást. – Emlékezett vissza Éva a nehéz időszakra.

Az adásban megtekinthető többek között egy kis összefoglaló a január végén megerendezett Érték vagy! elnevezésű konferenciáról is.

A felvétel az alábbi linken nézhető meg:

Az m1 Esély című műsora

A képek az m1 Esély című műsorának felvételéből valók.

Kapcsolódó témák:

esélyteremtés