Parlamentlátogatás a nevelőtestülettel

Nagy örömünkre szolgált, hogy Dr. Sárdi Péter, az Országgyűlés Hivatalának külügyi igazgatója felajánlásának köszönhetően intézményünk összes gyermeke mellett 2023. szeptember 7-én nevelőtestületünk is látogatást tehetett az Országházban.

2023. szeptember 7-én nevelőtestületünk is látogatást tehetett az Országházban.

A helyszínre érkezve nem mindennapi élményben volt részünk, mivel a 2-es villamos vonala alatt húzódó alagúton keresztül juthattunk a Parlamentbe.

Az épületben található 28 lépcsőház közül a díszesen aranyozott XVII-es városi lépcsőházon keresztül léptünk az épületbe. A reprezentatív főemeletről átsétáltunk a díszlépcsőházba, ahol a teret uraló vörös színű, szőnyeggel borított, 96 fokból álló lépcsősor vezet a főbejárattól a kupolacsarnokig. Az épületet borító szőnyeg hossza 3 kilométer. A helyiség ékessége a nyolc darab, egyenként négy tonna súlyú gránitoszlop, amelyből összesen 12 darab található a világon, súlyuk egy afrikai elefántéval vetekszik. Innen közvetlenül az épület mértani és Magyarország szimbolikus középpontjába, a kupolacsarnokba érkeztünk. 2000. január 1. óta itt őrzik a magyar Szent Koronát és a koronázási jelvényeket, Európa egyik legrégibb koronázási együttesét, amelyre a nap 24 órájában honvéd koronaőrök vigyáznak.

A kupolacsarnok után a helyiséghez csatlakozó főrendiház társalgójába érkeztünk.

A kupolacsarnok után a helyiséghez csatlakozó főrendiház társalgójába érkeztünk. Itt foglalkozásokat, szakmákat és tudományokat bemutató szobrokat tekinthettünk meg, amelyek egy különleges anyagból, a maga korában különlegesnek számító pirogránitból készültek a pécsi Zsolnay-gyárban. A séta ezt követően a főrendiház üléstermébe vezetett, amely – mióta az Országgyűlés egykamarás – konferenciák, diákprogramok és rangos ünnepségek helyszínéül szolgál.

Az Országház-látogatás mindenki számára igazi feltöltődést jelentett

Az Országház-látogatás mindenki számára igazi feltöltődést jelentett, hiszen sokan talán iskoláskorukban látták utoljára a Parlamentet belülről. Kis időre valószínűleg a felnőttek is gyermekké változtak ezen a helyen, megcsodálva a kimagasló építészeti remekművet.

Hálásak vagyunk a lehetőségért!

Pest Vármegyei Kirendeltség
Cseppkő Gyermekotthoni Központ Budapest