Parlament látogatás

A Cseppkő Gyermekotthoni Központ, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fővárosi Kirendeltsége, valamint a Fővárosi Gyermekvédelmi Intézmények Üzemeltetési Szervezete által szervezett, idén kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Varázscsepp tehetségkutató verseny győzteseivel lehetőségünk volt részt venni egy Parlamenti látogatáson, melyre 2019. szeptember 6-án került sor.

szövegbe előre

 A Varázscsepp tehetségkutató egy országosan meghirdetett verseny, ezért több megyéből érkeztek gyermekotthonok lakói és nevelőik. Összesen 15 gyermek és 5 felnőtt vett részt a programon.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság részéről Benedek István Zsolt főigazgató úr, valamint Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló úr fogadott bennünket.  A tárlatvezetővel közösen végigkísértek a parlament látogatható részein, ahol mind történelmi, mind építészeti információkat hallhatunk az épületről, annak díszítő elemeiről, a szobrokról, a termek funkciójáról.

A Parlamentben található 28 lépcsőház közül a díszesen aranyozott XVII-es városi lépcsőházon keresztül vezetett a séta az épület legreprezentatívabb emeletéig, a főemeletig.
A látogatáson végig csodálattal néztük a színes üvegeket, a szobrokat, az arannyal bevont elemeket. A gyerekek nagy érdeklődéssel kérdezték a tárlatvezetőt a látottak alapján.

lépcső gyerekek főig

Ezt követően a régi főrendiházi üléstermet tekintettük meg, amely ma konferenciák, tanácskozások helyszínéül szolgál. Itt Farkas Félix képviselő úr mutatta be, hogyan használják a teremben lévő szavazó berendezéseket egy-egy tanácskozás alkalmával. A terem többszintes karzattal rendelkezik, és ülései patkó alakban kerültek elhelyezésre.

főig     

főig kíréső is

Az üléstermet elhagyva a helyiséghez csatlakozó főrendiházi társalgó termébe érkeztünk, amelyet gyönyörű régi magyar mesterségeket ábrázoló szobrok díszítettek, illetve láthattuk Európa legnagyobb kézi csomózású szőnyegét. A Parlament legszebb kupolacsarnokában megtekinthettük az állandó őrzés alatt álló Szent Koronát és a koronázási jelvényeket.

Látogatásunk végén egy közös háromfogásos ebédet fogyaszthattunk el a Parlament étkezdéjében, ahol a Főigazgató úr és a Képviselő úr gratulált a Varázscsepp győzteseinek és a gyerekeket felkészítő felnőtteknek. Közös képpel és hálával búcsúztunk a programról.

 Cseppkő Gyermekotthoni Központ