Papírbrikett gyártása Turbékpusztán

A téli hideg beköszöntével kiemelt kérdés a fenntartható tüzelő beszerzése, ugyanakkor a legtöbb helyen rendelkezésre állnak olyan hulladékok, amelyekből tüzelőanyag állítható elő. A Baranya Megyei Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézmény – a fejlesztő foglalkoztatás keretén belül – papírbrikettgyártási programot vezetett be turbékpusztai székhelyén.

Brikett készítése

Az intézmény célja, hogy a tüzelőanyagként felhasználható hulladékok összegyűjtésével alternatív fűtési forrást állítson elő, a költségek mérséklése érdekében. A papírbrikettgyártás egyszerű technológiával, különösebb szaktudás nélkül végezhető, de a hatékony működéshez számos feltételnek, körülménynek adottnak kell lennie. Kizárólag brikettel való tüzelésen túl vegyesen, fával kiegészítve is felhasználható ez az alternatív energiaforrás.

A szelektív hulladékgyűjtés és a feldolgozható anyagok hasznosítása régóta jelen van az intézményben. A papírbrikett előállításához az intézménynél keletkező papírhulladékot (elsősorban karton csomagolóanyagokat), valamint a zöldterület-kezelés közben keletkező zöldhulladékot (ágapríték, faforgács, fűrészpor) használják alapanyagként. Az alapanyagokat darálják, az így keletkezett masszát víz hozzáadásával pépesítik, megfelelő arányban faanyaggal keverve présgéppel formázzák. Az elkészült téglák szárítás után használhatók fűtésre. A brikettgyártáshoz szükséges eszközöket – a présgépet, a szárításhoz használatos polcrendszert, illetve a szállítókocsit – az intézmény munkavállalói készítették.

Brikett pakolása

A helyiségek teljes fűtését ugyan nem lehet kiváltani papírbrikett felhasználásával, ugyanakkor az új tevékenység bevezetése megtakarítást eredményezhet a hulladékkezelésben és a fűtési költségekben egyaránt.

SZGYF-Baranya Megyei Kirendeltség