Pályaorientációs foglalkozás a Budapesti Rendőr-főkapitányságon

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Teve utcai székházában gyermekvédelmi intézményekből érkezett fiataloknak tartottak pályaorientációs foglalkozást a főkapitányság szakemberei. A fiatalok a képzéssel kapcsolatos ismertető anyagot is kézhez kaptak, amely segíti őket a további tájékozódásban.

Az eseményen a fegyveres biztonsági őr képzés részleteivel, valamint a hivatalos állományú rendőrré válással, a kettő közötti átjárhatósággal ismerkedtek meg a résztvevők, akiket először Gúth József alezredes, az őrök országos parancsnoka köszöntött személyesen, felvázolva a tevékenység alapvonalait és a rendőri szervezetbe való integrálásának történetét, az őrszolgálat jelentőségét az országos objektum-és személyvédelem területén. A fiatalok a képzéssel kapcsolatos ismertető anyagot is kézhez kaptak, amely segíti őket a további tájékozódásban.

A fiatalok a folytatásban Palocsai Zoltán alezredestől, a BRFK őrparancsnokától és képzésvezetőjétől megtudhatták: mintegy 210 objektumban ötezer fegyveres őr látja el szolgálatát az országban olyan helyeken, amelyek az álam és a közszolgáltatások működésében kiemelt fontosságúak, azonban nem igényelnek speciális rendőri szaktudást (Magyar Nemzeti Bank, Vízművek, erőművek stb.).

Az alezredes biztatta a fiatalokat, hogy válasszák ezt a pályát, mert a képzés jó alapot nyújt a hivatásos rendőri állományban való felvételhez, és biztonságos, kiszámítható, rendszeres jövedelmet biztosít a Munka Törvénykönyvének megfelelően. A szakma nem OKJ-s, hanem kétévente megújuló vizsgakötelezettséggel végezhető, amely átlagos képességeket igényel. Kiemelte a jó kollektíva és a rugalmas, személyre szabott munkabeosztás előnyeit, a juttatásokat. A fiatalok a képzéssel kapcsolatos ismertető anyagot is kézhez kaptak, amely segíti őket a további tájékozódásban.

SZGYF Főigazgatói Iroda