Osztozót tartottak a lelkigondozásról Békés megyében

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárságának támogatásával az év hátralévő részében is folytatódik kirendeltségeink intézményeiben az Osztozó – Lelkigondozók fóruma eseménysorozata. Békés megyei kollégáink és meghívott vendégeink – mintegy hatvanan – október 7-én találkoztak Mezőkovácsházán a Körös-menti Szociális Centrumban.

Sütő Mária igazgató asszony és munkatársai példás figyelemmel és a vendéglátók profizmusával szervezték meg az eseményt, amely sokakat megszólított: Gara Ágnes Mónika igazgatóval együtt eljöttek a megyei kirendeltség vezetői, a telephely-vezetők, a község polgármestere, Varga Gusztáv és jegyzője, Orbán Sándor plébános, aki az intézményi lelkigondozás egy részét végzi. Itt volt számos ellátottunk és a Simonyi család elszármazott képviselői is, akiknek a terület egykor birtoka volt.

 

„Igen-igen hálás vagyok a munkatársaimnak és a településnek, hogy ennyien segítenek, nemcsak most, hanem bármikor. „Rengeteg emberre számíthatok közel és távol” – hangsúlyozta az igazgató asszony, aki köszöntőjében bemutatta, milyen fontos terület életükben a hitélet, a személyes lelkigondozás feltételeinek biztosítása. „Ritka kincs, hogy van egy jó hangú kollégánk, aki kiválóan gitározik, egész nap jelen van az ellátottak között, állandóan nála a hangszer, velük énekel, tanítgatja őket: fantasztikus terápiás hatása van!”– teszi hozzá.

A plébános úr és a mentálhigiénés segítők nagy egységben segítik egymás munkáját. Orbán atya lelkipásztori szemszögből ismertette az intézménnyel való lelkigondozói kapcsolatát, majd Késmárki Zsolt, a Főigazgatói Iroda témafelelőse beszélt a vallásosság és a lelki egészség néhány szempontjáról. A közös ebéd után a park délutáni, napsütötte padjain folytatódott a kisebb csoportos tapasztalatcsere, dialógus ez egyes székhelyek, telephelyek képviselőivel a hitélet, lelkigondozás témájáról, helyi jó gyakorlatokról – igazi Osztozó légkörben, amit szentmise követett a parkban felállított kegyhelynél. Ez a mise évente ismétlődő hagyomány október elején: a Simonyi család képviselői is mindig jelen vannak rajta, és sok érdeklődő, külsős vendég. Ilyenformán azonban az Osztozó programjának felemelő részévé is vált. A helyiek vendégszeretetét nehéz volt felülmúlni: a szakmai hozzáértés és az emberi jóság jeleit egyszerre tapasztalta meg, aki jelen volt: gazdagodva indulhatott útnak Mezőkövácsházáról.

 

 

SZGYF Főigazgatói Iroda