Osztozó Lelkigondozók fóruma Békés megyében

Augusztus 28-án Gyulán, a Nádi Boldogasszony Római Katolikus Plébánia közösségi házában tartotta hagyományos évi fórumát és továbbképzését a lelkigondozással foglalkozó megyei munkatársaink szakmai csoportja.

A kirendeltséget képviselő dr. Mogyorósi Edit osztályvezető kiemelte: nagyon várták ezt az összejövetelt, mert az Osztozók nemcsak lelki-szellemi töltődést és tapasztalatmegosztást jelentenek évről évre, hanem a helyi egyházi kulturális-történelmi örökséggel is közvetlenül megismerkedhetnek azok helyszínén, ma éppen a római katolikus és az evangélikus egyház lelkipásztoraival találkozva.

A délelőtti megosztást dr. Thorday Attila egyetemi tanár, újszegedi esperes-plébános, a lelkigondozás szakembere segítette bevezető előadásával, amelyben saját gazdag lelkipásztori tapasztalatainak tükrében mondta el: mit jelent a jó lelkivezetés és –gondozás az egyházi hagyomány és a napi praxis tükrében. A résztvevők interaktív beszélgetés keretében folytatták a tapasztalatcserét, amit Kovács Péter gyulai püspöki helynök, esperes-plébános egészített ki a templom és a plébánia életének személyes hangú bemutatásával, sok anekdotával, élményszerű elemekkel színesítve a beszámolót. Az ebédet követően rövid csoportmunka következett, majd az evangélikus egyházközségben Pápay Attila gyülekezeti lelkész tartott ismertetőt az ottani lelkigondozás lehetőségeiről, kultúrtörténeti, építészeti háttérrel gazdagítva, utalva  a gyülekezet létszámarányon felüli kulturális-tudományos-társadalmi befolyására a város életében. A programot az EMMI Szociális Ügyekért Felelős Államtitkársága támogatta, a Főigazgatóság részéről Késmárki Zsolt, a lelkigondozás területért felelős munkatárs vezette.

 

SZGYF Központ