Az Önkéntesség Magyarországi Éve Veszprém megyében

„Azért vagyunk a földön, hogy segítsünk egymásnak. Különben mi lenne velünk?” 

Kirendeltségünk az Önkéntesség Magyarországi Éve 2021-es kezdeményezéshez csatlakozva bekapcsolódott  a Gyermek-Család-Ifjúság Önkéntesség Hetébe, amit augusztus 23-a és 29-e között tartottak. 

Ilyen volt és ilyen lett

Az önkéntes munkánk célja az volt, hogy a fenntartásunkban működő pápai Tisza Kálmán utcában található lakásotthon betonos udvarát kicsit kellemesebbé, otthonosabbá tegyük az ott élő gyermekek számára. A program keretein belül raklapokból készült kerti bútorokat állítottunk össze, amelyek alá önkéntes felajánlásból származó műgyepet helyeztünk el. Ez utóbbit egy helyi vállalkozó szintén önkéntes felajánlásával a helyszínre szállítottuk, ennek köszönhetően a gyermekek részére kialakított pihenősarok sokkal barátságosabb és kényelmesebb lett. Kirendeltségünk kollégái augusztus 15-én egy előzetes előkészületi napot tartottak, amelynek során a bútornak szánt raklapokat megcsiszoltuk, vastag lazúrra lekezeltük és száradás után összeállítottuk. A raklapok és az azokból készített kerti bútorok szállításában másik intézményünk, a Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézménye volt nagy segítségünkre. Ezt ezúton is köszönjük!

A lakásotthonban nevelkedő gyermekek nagy lelkesedéssel fogadtak bennünket és a kert dekorálására szolgáló elemeket. Kisebb összeszerelési és festési munkálatok még akadtak a bútorokkal, továbbá felajánlás útján kapott, illetve beszerzett virágok ültetése is várt ránk a nap folyamán. A lakásotthonban nevelkedő gyermekek ebben is nagy örömmel és lelkesedéssel vettek részt.

Parkosítás

A gazos területek megtisztításával, az ültetett virágokkal – melyeket a gyermekek gondozni tudnak szabadidejükben – a különböző lámpásokkal, kerti dekorációkkal színesebbé és hangulatosabbá tudtuk varázsolni a kerthelyiséget. Az udvar egyenlőtlen felületeinek feltöltésére és a betonos felületen keletkezett lyukak eltűntetésére, szintén önkéntes felajánlásból, lehetőségünk volt aprószemes murvát leszórni. A murvát a helyszínre szállítás után kollégáink az ottani gyernekek és nevelőik segítségével elterítették az udvaron.

Az önkéntesek az elkészült székeken

A mozgalmas nap zárásaként egy rögtönzött „grillpartin” egy finom és laktató ebéddel sikerült meghálálni a sok szorgos kéz munkáját. Az ebéd után, az ott élő gyermekek megkapták a kirendeltség munkatársai által felajánlott tartós élelmiszereket is (befőtteket, sós- és édes aprósüteményeket, szörpöket, gyümölcsleveket és gyümölcsöket).

Mindenki nagyon jól érezte magát, a gyermekek örömmel és meghatódva fogadták az ajándékokat, jóleső érzéssel vették birtokba a számukra kialakított pihenősarkot. Látva kezdeményezésünk fogadtatását, az ellátottak és a dolgozók örömét, a jövőben az önkéntesség jegyében szeretnénk minél több telephelyre, lakásotthonba eljutni.

A napról készült videó innen tölthető le

Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Veszprém Megyei Kirendeltsége