Nem csak kenyérrel… – Adventi léleknyitogató Kaposváron

A Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon Szeretet kórusának ihletett produkciója segítette a lelki ráhangolódást azon a hagyományos adventi eseményen, amelyet a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltsége rendezett csütörtökön a kaposvári püspöki székház nagytermében. A berzencei intézmény ellátottjai egyebek mellett a Szeretethimnuszt idézték zenés összeállításukban.

krus

„Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden tanítással is, amely az Isten szájából származik” – olvashatjuk Máté evangéliumában. Az idei adventi léleknyitogató szervezői ezt a bölcsességet választották mottóul.

A Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon Szeretet kórusa

A rendezvényt dr. Simon Attila István, az SZGYF főigazgatója nyitotta meg, elsőként gratulálva a nemes kezdeményezéshez. Beszédében nagy tisztelettel köszöntötte a jelenlévőket, kiemelve: egy hívő földi halandó számára ritkán adatik meg, hogy három püspök mellett ülhet – utalva a három meghívott egyházi vezetőre. A főigazgató megnyitójában a szociális ágazatban dolgozó százezer munkatársra utalva arról beszélt, hogyaz egymás felé fordulás, az empátia számukra nem csak szakmai követelmény, de lelki tartalom is, túlmutat a jogszabályban megfogalmazott kötelezettségeken, az intézményi házirenden, vagy akár a munkaköri leírásokon.” Csak a hit, remény, öröm és szeretet négyesében végezhetjük alázattal teli szolgálatunkat – tette hozzá, rámutatva az adventi koszorú gyertyáinak szimbolikájára.

Simon Attila István, az SZGYF főigazgatója nyitotta meg a rendezvényt

Simon Attila István, az SZGYF főigazgatója nyitotta meg a rendezvényt

A somogyi intézményhálózat ellátottjait, gondozottjait, mentálhigiénés munkatársait, a somogyi kirendeltség dolgozóit, az egyházak és a társszervezetek képviselőit Gelencsér Attila országgyűlési képviselő köszöntötte, aki Böjte Csaba szavaira utalva kifejtette: ha nincs élő Isten, istenpótlékot keresünk. Egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy hamis valóságok ketrecében élünk, ezért erősíteni kell hitünket.

Gelencsér Attila országgyűlési képviselő ünnepi beszédet mond

Gelencsér Attila országgyűlési képviselő ünnepi beszédet mond

Az emelkedett hangulatú rendezvényen részt vett többek között dr. Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya, dr. Neszményi Zsolt főispán, valamint Biró Norbert, a vármegyei közgyűlés elnöke is.

Az Adventi léleknyitogatón 20-20 perces előadást tartott Varga László megyéspüspök, Steinbach Józsefet, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, valamint Szemerei János, a Nyugati Evangélikus Egyházkerület püspöke, akik örömmel vállalkoztak arra, hogy megosszák gondolataikat a témáról. Előadásukban mindhárman köszönetet mondtak az ellátórendszerben dolgozóknak, és arra vonatkozóan adtak szellemi muníciót és gyakorlati tanácsokat, hogy miként őrizhetjük meg a szeretetet, békét odahaza és a munkahelyünkön.

Szemerei János, a Nyugati Evangélikus Egyházkerület püspöke áldása

Szemerei János, a Nyugati Evangélikus Egyházkerület püspöke áldása

A délután püspöki áldással zárult; a léleknyitogatót Nábrádi Csilla, az SZGYF Somogy Megyei Kirendeltsége igazgatóhelyettese zárta be.

Fotók: Kling Márk

Somogy Megyei Kirendeltség