Negyvenéves az ÉFOÉSZ

Több jeles fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezet érkezett el az elmúlt esztendőben a fennállásának 40. évfordulójához. A járványügyi helyzet miatt azonban a jubileumi rendezvényüket el kellett halasztaniuk. Így volt ez az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) esetében is, amely csak az idén, március 21-én tarthatta meg ünnepi rendezvényét patinás helyen, a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában.

Gyene Piroska az ÉFOÉSZ elnöke ünnepi beszéde közben

Az ország minden tájáról érkeztek az ÉFOÉSZ alapítótagjai, aktivistái, területi vezetői, munkatársai, hogy visszaemlékezzenek a kezdetek óta megtett útra, amelynek során az ÉFOÉSZ az egyik legelismertebben dolgozó fogyatékosságügyi szervezetté vált. Ezért is kaptak 2020-ban Príma Primissima díjat, Gyene Piroska elnök pedig Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült.

Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke ünnepi beszéde közben

A meghívottak között jelen volt Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjáért felelős miniszteri biztos, valamint dr. Szőke László, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fogyatékosságügyi osztályvezetője, egyben az Országos Fogyatékosságügyi Tanács titkára is.

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott ünnepi beszédében elmondta, az ÉFOÉSZ, amelyet bátor szülők alakítottak meg annak idején, évről évre erősödött és mára jelentős országos szervezetté vált, amely mások számára is példát mutat.

– E szervezet mindig figyelmeztet bennünket a „Semmit, rólunk, nélkülünk” elv figyelembe vételére – mondta. Fontosnak tartotta, hogy az értelmi fogyatékossággal élők és segítőik mind inkább bele tudjanak szólni az őket érintő kérdésekbe. Kiemelte az ÉFOÉSZ rendezvényei közül a Sérült gyermekek napját a Fővárosi Állat- és Növénykertben, amelyet 30 éve – csak a járvány idején szüneteltetve – azért tartanak meg, hogy egy egész napos, különleges élményt szerezzenek a fogyatékossággal élő gyermekeknek és fiataloknak, akik ilyenkor több ezren eljönnek kísérőikkel együtt erre a nem mindennapi programra. Nyitrai Zsolt elhozta az ÉFOÉSZ-nek Orbán Viktor miniszterelnök írásos üdvözletét is, amit felolvasott.

A rendezvény résztvevői

Sokan eljöttek a rendezvényre

„Elismeréssel gondolunk arra az áldozatos munkára, amellyel nemcsak védenceik érdekeiért harcolnak, de szakmai programjaikkal fel is készítik őket arra, hogyan legyenek önálló, tevékeny és teljes értékű tagjai a társadalomnak.” – hangsúlyozta a miniszterelnök, majd sok erőt, kitartást, és hitet, valamint az eddigiekhez hasonló sikereket kívánt a szövetségnek.

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár kiemelte, az elmúlt 12 esztendőben 3 és félszeresére nőtt a fogyatékosságügyi szervezetek, ezen belül az ÉFOÉSZ állami támogatása is. A kormány fontosnak tartotta, hogy az intézményi férőhelykiváltás keretében élhetőbb körülmények közé, 10-12 fős otthonokba kerülhessenek az arra alkalmas értelmi fogyatékossággal élő emberek is. Fülöp Attila elismerően szólt az Önálló Életviteli Centrumok szerepéről és az infokommunikációs akadálymentesítési programról, amelynek keretében a szervezet országos hálózatot hozott létre.

Szőke László és Gyene Piroska

Régi harcostársak:  dr. Szőke László és Gyene Piroska

Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke visszatekintett a kezdetekre, felsorolta a szövetség életének legjelentősebb állomásait, és mindazt, amit a 40 év alatt elértek. Például az emelt összegű családi pótlékot, a saját személyi igazolványt, a támogatott lakhatás bevezetését, a támogatott döntéshozatalt, az önérvényesítés lehetőségét, a könnyen érthető kommunikációt. Virágcsokorral személyesen is köszöntötték a régi aktivistákat, alapító tagokat, volt elnököket szervezeti vezetőket, segítőket a rendezvényen.

A negyvenéves szervezetet ünnepi beszéddel üdvözölték még: dr. Vigh Annamária, a Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese, Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke és Bercse László önérvényesítő, az ÉFOÉSZ társelnöke.

Kifejező kerámiák a Göllesz Viktor ösztöndíjhoz

Kifejező kerámiák a Göllesz Viktor ösztöndíjhoz

Az ÉFOÉSZ 2002-ben ösztöndíjat alapított és azt Göllesz Viktorról, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Karának volt tanáráról, főigazgatójáról, a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének volt főtitkáráról nevezte el, aki kiemelkedően sokat tett a fogyatékos fiatalokért. Az ÉFOÉSZ 2003 óta Göllesz Viktor Ösztöndíjban részesíti azokat a 14-35 év közötti értelmi fogyatékossággal élő fiatalokat, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a munka, a tanulás, valamely sportág, művészeti ág vagy az önérvényesítés terén. Idén hat fiatal vehette át ezt az ösztöndíjat az alapítványtól.

Az ünneplő vendégeket egy klasszikus zenéket játszó profi vonóstrió szórakoztatta, majd állófogadásra került sor, s mindenki megízlelhette az ÉFOÉSZ ünnepi tortáját is.