Negatív gyermekkori élmények és szerhasználat

Szakmai konferenciát rendezett a Májbetegekért Alapítvány a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság mint lebonyolító közreműködésével június 11-én a Lurdy Konferencia-és rendezvényközpontban a KAB-ME-18-KMR-C program keretében.

lurdy1

A mintegy kétszáz résztvevő a negatív gyermekkori életesemények és a szenvedélybetegségek kialakulásának összefüggéseit tekintette át négy szekcióban: a gyermekkori élmények vizsgálatának eredményei, a gyermekvédelmi drogprevenciós lehetőségek, a megelőzés színterei és a felnőttkori sorsfordulás lehetőségei jelentették a nagy témacsoportokat.
Majzik Balázs, az SZGYF osztályvezetője és az esemény fő szervezője elmondta: a terület legjobb szakembereit sikerült megnyerni előadónak és pódiumbeszélgetés-partnernek, akik nagy terepismerettel és realitásérzékkel osztották meg tapasztalataikat.

Matuszka Balázs, a Pázmány Péter Katolikus egyetem oktatója a nemzetközi vizsgálatok tükrében, dr. Makara Mihály, a Dél-Pesti Centrumkórház szakorvosa pedig a a hazai felmérések alapján tárta fel a drogfogyasztás tendenciáit és a negatív gyermekkori élmények összefüggéseit. Rámutattak: a rizikómagatartások jellegzetesen kamaszkorban csúcsosodnak ki, és halmozódva transzgenerációs módon öröklődnek tovább.

lurdy2lurdy3
Örkényi Ágota, az ELTE adjunktusa a rezilienciakutatások és a prevenció tapasztalatait foglalta össze, melyet Örkényi Ágota, az UNICEF gyermekjogi szakértője egészített ki nemzetközi aspektusokkal. Ráczné Németh Teodóra, az SZGYF módszertani főosztályvezetője a gyermekvédelem és a megelőzés jogszabályi hátterét ismertette, hangsúlyozva az ellátó rendszer hálózatos, egymást segítő szerepének fontosságát.

A megelőzés színtere szekcióban Csányi Endre Péter, az EMMI helyettes államtitkára, Hammer Zsuzsanna, az ELTE adjunktusa és Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke a rossz családi és kommunikációs minták átadásának, a kisgyermekkori bántalmazás felismerésének és a traumatikus gyermekkori élmények kezelésének hármas összefüggéseit mutatta be. A tematikus kerekasztalhoz Beneda Attila, az EMMi helyettes államtitkára, valamint Kimmel Zsófia, a Népegészségügyi Főosztály vezetője csatlakozott, a család-és gyermekvédelem prevenciós lehetőségeiről beszélgetve.

lurdy4

A felnőttkori sorsfordulás esélyei jelentik a szerhasználat nagy kihívását. A záró szekció keretében Fehérné Gaál Tünde, törvényszéki kollégiumvezető, Horváth Gergely Csaba, a Nemzeti Drog Fókuszpont munkatársa, Szemelyácz János, a magyar Addiktológiai Társaság elnöke és Olasz Anna, a Nyírő Gyula Kórház addiktológiai szakorvosa ennek lehetőségeit tekintették át a rizikószűréstől kezdve a maladaptív sémák és a szomatikus tünetek terápiás felülírásának módszertanáig.

A konferencia mindvégig a résztvevők intenzív bevonódása és nagy érdeklődés mellett zajlott, a megjelentek megosztott tapasztalatok inspiráló gondolatok sokaságát vihették magukkal.

SZGYF Főigazgatói Iroda