Nagy sikerrel zárult a képzőművészeti pályázat

Ünnepségen adták át április 24-én a főigazgatóság tanácstermében annak a nagysikerű képzőművészeti pályázatnak a díjait, amelyet az Esélyteremtési Főosztály, Ellátottjogi Osztálya hirdetett meg az SZGYF pszichiátriai és szenvedélybeteg ellátottai részére. A program célja az SZGYF pszichiátria- és szenvedélybetegek gondozó intézményeiben élő ellátottak életminőségének javítása, a társadalmi integrációjának támogatása.

A pszichiátriai- és szenvedélybetegek esetében sokszor a kommunikáció jelenti a legnagyobb nehézséget, és ez nehezíti a hagyományos terápiás kapcsolatokba való bevonásukat is. A művészet kifejező eszközeivel kommunikációjúk javítható, fejleszthető az önkifejező eszköztár, illetve a személyiség.

A megjelenteket Dénes Tamás rádiós, televíziós műsorvezető üdvözölte, majd felkérte Benedek Istvánt, az SZGYF főigazgatóját, hogy tartsa meg köszöntőbeszédét.

Pályázni az ellátott által többek között fából, kerámiából, agyagból, textilből, bőrből, gyöngyből készített képzőművészeti alkotással – festmény, rajz, kézműves termék – lehetett, mely tükrözi az alkotó érzésvilágát, gondolatait, vágyait.

A főigazgatóság Esélyteremtési Főosztálya ez évi pályázatának célja az ellátottjaink jövőképének művészi kifejezése volt, lehetőséget adva számukra a kreatív önkifejezésre, arra hogy megmutassák, mi foglalkoztatja őket, milyen jövőt szeretnének maguknak. A művészet a legkülönfélébb módon segít ebben, hiszen kreativitást, egyéni látásmódot hordoz, így kifejezve az egyénben lakozó értékeket és érzelmeket, hívta fel a hallgatóság figyelmét a főigazgató. Hozzátette: a művészet jelentős mértékben nonverbális, szavakon túli kommunikációs eszközökkel dolgozik. Ahogy ezt a pályázat mottójául választott Csányi Vilmos idézet is megfogalmazza: „A művészet értékeit nem lehet előre racionálisan megtervezni, mint a mérnöki konstrukció esetében. Éppen a jó, a szép keresése és meghatározása folyamatában válik a társadalom fontos kommunikációs tervévé, ahol egy-egy nemzedék keresi és találja meg identitását, az élete értelmét. A művészettel az ember megélheti azt a vágyát, hogy a valóság mellett új világot teremtsen, de alkotásai nem taszítják káoszba a társadalmat.”

A meghirdetett képzőművészeti alkotásokból 73 pályázótól összesen a 127 pályamű érkezett, amelyeket 14 megyei kirendeltségünk 26 intézményének ellátottai nyújtottak be. A pályázatot benyújtók átlag életkora 50 év, a legfiatalabb 23, a leg-idősebb pályázó 74 éves, illetve a beérkező pályaművek műfaj szerinti megoszlása a következő: rajz 56 (44%), festmény 38 (30%), grafika 8 (6%), egyéb 8 (6%), textil 6 (5%), kerámia 5 (4%), gobelin 5 (4%), intarzia 1 (1%), ismertette a beérkezett pályaművek adatait Benedek István.

A főigazgató megköszönte minden pályázó és az őt segítő kollégák értékes munkáját, amelyet egy a főigazgatóság különböző szervezeti egységei által delegált képviselőkből álló zsűri – Szekeres Pál, Godó Edit, Orsós Veronika, Varga Andrea, Erdősi Gábor, Gősi Tomás értékelt és osztott ki a 3 fődíj mellett 4 intézményi díjat és 5 különdíjat.

A főigazgatóság tervezi a pályaművek egy részének kiállítását is a későbbiek folyamán.

A továbbiakban Balog Iván, a Cseppkő Gyermekotthoni Központ gondozottjának előadásában Juhász Magda: Ha én király lennék című versét hallhatták a meghívottak.

A szavalatot a díjak átadása követte. A Képzőművészeti pályázat az SZGYF pszichiátriai- és szenvedélybeteg ellátottai részére című pályázat nyerteseinek a díjakat Benedek István főigazgató és dr. Máté János, az Esélyteremtési Főosztály vezetője adta át. Az SZGYF mellett Szekeres Pál miniszteri biztos és Várkonyi Attila, azaz Dj Dominique is ajánlott fel díjat.

Díjazottak:

I. helyezett:
Szentgotthárdi Szakosított Otthon
Lengyel Krisztina – Gyógyszer mellékhatása című rajz

II. helyezett:
Vas Megyei Egyesített Szociális Intézmény Kőszegpatyi telephely
Sárvári István Ferenc – Álmaim otthona Peresznye című festmény

III. helyezett:
Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény
Szanyi Tibor – Nyugdíj című festmény

Intézményi díjak:

Vas megye – Szentgotthárdi Szakosított Otthon: Legtöbb pályamű + 2. legtöbb pályázó

Tolna megye – Árpádházi – Tolna Megyei Integrált Szociális Intézmény Árpád-házi Szent Erzsébet Fogyatékosok és Pszichiátriai Betegek Otthona: Legtöbb pályamű + 4. legtöbb pályázó

Komárom- Esztergom megye – Pszichiátriai Betegek Otthona: 3. legtöbb pályázó
Jász-Nagykun-Szolnok Megye – Jász-Nagykun-Szolnok Megyei „Angolkert” Idősek Otthona, Pszichiátriai Betegek Otthona és Rehabilitációs Intézménye:
Legtöbb pályázó

Különdíjasok:

Vas megye – Szentgotthárdi Szakosított Otthon
Márton Zsuzsanna Tekla – Túl minden viccen című festmény
Deme Rita – Családban II. című festmény

Bács-Kiskun megye – Harmónia Integrált Szociális Intézmény Kaskantyú telephely:
Csontos László – Melyiket válasszam? című kerámia

Békés megye – Békés Megyei Kőrös-Menti Szociális Centrum:
Nagy Kálmán – Otthon című rajz

Fejér megye – Dr. Leel Őssy Lóránt pszichiátriai Betegek Otthona:
Demeter Mónika – Hajnal című rajz

A díjazottaknak gratulálunk és köszönjük mindazoknak, akik megteremtették az alkotói környezetet a pályázók számára, valamint dr. Máté János által vezetett Esélyteremtési Főosztályon dolgozó kollégáknak, Szeibert Erzsébetnek és Erdősi Gábornak.SZGYF Központ Főigazgatói Iroda