Munkatársaink életet mentettek

Alapi Zoltán munkatársunk, aki a Komárom-Esztergom Megyei Mentálhigiénés és Rehabilitációs Intézmény szociális segítője és párja, Csordás Krisztina, aki szintén kollégánk, vagyis a Komárom-Esztergom Megyei Kirendeltség szociális referense kimentettek egy eszméletlen férfit a tatabányai Síkvölgyi-tóból augusztus 19-én. Az esetről a Komárom-Esztergom megyei hírportál is beszámolt. Zoltán telefonon idézte fel nekünk az életmentést.

Alapi Zoltán

Kellemes nyári este volt, amikor Zoltán, Krisztina, fiuk Benedek és annak barátnője Patrícia sétálni indultak a tóhoz. Éppen arról beszélgettek, hogy a bányató milyen veszélyes, hiszen gyorsan mélyül, s hogy tilos benne fürdeni, amikor megpillantottak egy embert, aki mozdulatlanul feküdt a hátán a tóban. Zoltán gondolkodás nélkül beúszott érte, és fiával együtt a partra húzták. A férfi eszméletlen volt, hiába élesztgették.

Zoltánt telefonon értük el, aki így idézte fel a nem szokványos estét: „A hírportálon megjelent cikkben engem emeltek ki megmentőként, valójában azonban az egész család tett valamit azért, hogy a vízben megtalált férfi eljusson a kórházba. Miután a fiammal sikerült kivinnünk a partra, hívtam a mentőket. Gyorsan meg is érkeztek a helyi vendéglőhöz. Míg én eléjük siettem, a családtagjaim oldalra fektették a férfit, nehogy megfulladjon. A mentősök azonban a nagy súlya miatt nem tudták elvinni a mentőig, hívni kellett a tűzoltókat is. Végül az ő segítségükkel be tudták emelni, időközben pedig szerencsére az eszméletét is visszanyerte. A mentősök szerint, ha nem találunk rá és nem intézkedünk, nagy valószínűséggel rövid időn belül annyira kihűlt volna, hogy már nem érte volna meg a reggelt. Örülünk, hogy együttes erővel végül szerencsésen zárult az este, amelynek jó ideig még a hatása alatt voltunk mindannyian. Továbbra is csak azt tudom mondani, hogy tilos a Síkvölgyi-tóban fürdeni, ahogyan a legtöbb bányatóban is.”

Alapi Zoltán hűséges munkatársunk, hiszen 1998 nyarától dolgozik szociális segítőként a Komárom-Esztergom Megyei Mentálhigiénés és Rehabilitációs Intézményben. Eredeti szakmája szobafestő-mázoló. Az intézményben kezdetben karbantartóként tevékenykedett. Ma is fontos számára, hogy az épület kívül és belül rendben legyen, s hogy a foglalkoztatottak elégedettek legyenek. De amint látjuk, nem csak a rábízottaknak viseli gondját. Köszönjük.

SZGYF Szervezetfejlesztési Osztály