Munkálkodás a helyi közösségekért

Egri fertálymesterek szépítették a fogyatékossággal élő gyermekeknek otthont adó intézményt. Az Egri Fertálymesteri Testület több mint harminc tagja segítő munkával szépítette a szalaparti Harmónia Integrált Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény Heves Vármegye területét március 11-én, szombaton délelőtt.
 
 
Gereblyét és lombseprőt ragadtak a fertálymesterek

Az elmúlt évhez hasonlóan a civil egyesület tagjai gereblyét és lombseprőt ragadtak, hogy az udvart és az épületek környékét is megszépítsék. Kivágták az elszáradt fákat, megmetszették a díszcserjéket, bokrokat, összegyűjtötték az őszi leveleket. A testület tagjaként Sinka Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves vármegyei igazgatója és dr. Szucsik István osztályvezető is részt vállalt a környezetszépítésből. A munkálatokba bekapcsolódtak az intézmény lakóotthonában élő fiatalok és a fertálymestereket kísérő családtagok is.

Várkonyi György Olivér, az testület főkapitánya elmondta: a közösen végzett tett összekapcsol, nyitottá tesz a másik felé. A kora tavaszi jótékonysági akció bekerült az éves programtervükbe.

Avar nem maradhatott az udvaron

Az egri fertálymesterekről először a XVIII. század elején tesznek említést a krónikák. Egy évig tartó feladatuk az volt, hogy ügyeljenek a város rendjére, s képviseljék egy-egy városnegyed érdekeit az elöljáróságon. Hazánkban a fertálymesterség Egerben maradt fenn a legtovább, 1950-ig, majd 1996-ban élesztették újjá. Az egri fertálymesterség élő hagyománya 2015-ben felkerült a Szellemi Kulturális Örökség listájára, a szervezet töretlen aktivitással munkálkodik a városért és a helyi közösségek építéséért.

Pillanatképek az Egri Fertálymesteri Testület kertészeti munkájáról

Vig Anita Mária intézményvezető a helyszínen köszönetet mondott a közösségért  végzett tevékenységért.

SZGYF Heves Vármegyei Kirendeltség