„Minden napot egy kihívásnak tekintek”

Beszélgetés Hanich Ferenccel, a Bakony Integrált Szociális Intézmény Veszprém Vármegye intézményvezetőjével

Veszprém vármegyében, Kamondon június végén jubileumi rendezvényen vehettek részt a munkatársak, nemsokára pedig Veszprém ad otthont a Fejlesztő Foglalkoztatók Fesztiváljának. Hanich Ferenccel, a Bakony Integrált Szociális Intézmény Veszprém Vármegye intézményvezetőjével beszélgettünk ezekről a kiemelt rendezvényekről, az intézmény életéről, és még sok minden másról.

hanich2

Nemrég jubileumi ünnepség volt az intézmény kamondi telephelyén. Mit ünnepeltek? Hogyan sikerült a rendezvény?
Integrált intézményünk kamondi részlege 65 éve kezdte meg működését, ez a jublieum szolgáltatott okot az ünnepségre. A kamondi részleg évtizedek óta magas színvonalon látja el pszichiátriai és szenvedélybetegek gondozását, kiemelt figyelmet fordítunk az otthonban élők foglalkoztatására és mentálhigiénés ellátására. Úgy gondolom, az itt dolgozó munkatársak, a telephelyen folyó munka jogosan állította a figyelem középpontjába Kamondot, ha csak egy rendezvény erejéig is. Az ünnepséget megtisztelte Csizi Péter szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár és Cséplőné Gönczi Veronika, az SZGYF főigazgató asszonya is, akiktől az intézmény munkatársi közössége elismerő oklevelet kapott.
Jubileumi ünnepség a kamondi telephelyen.


Mostanában nem csupán a jubileumi rendezvény kapcsán, de a közelgő Fejlesztő Foglalkoztatók Fesztiválja miatt is reflektorfénybe kerül az intézmény és a Veszprém Vármegyei Kirendeltség.
Intézményünkben 2006 óta folyik fejlesztő foglalkoztatás, amit előzőleg szociális foglalkoztatásnak neveztek. Mindig is nagy hangsúlyt helyeztünk az intézményben lakók munkatevékenységére, szakmai programunk kiemelt célja, hogy lakóink olyan munkát végezzenek, amelyen keresztül személyiségük, önazonosságuk fejlődhet, és a társadalom elismert, hasznos tagjainak érezhetik magukat. Nagy izgalommal készülünk a fejlesztő foglalkoztatók veszprémi fesztiváljára, ahol szeretnénk bemutatni tevékenységünket, és megmutatni, hogy fogyatékos és pszichiátriai beteg ellátottjaink milyen hasznos munkát tudnak végezni, amely által életük kiteljesedhet. A vármegyei kirendeltséggel karöltve, annak igazgató asszonyával napi szinten egyeztetünk a fesztivál menetéről, tartalmáról, szeretnénk, ha minden résztvevő élményekkel és jó gyakorlatokkal gazdagodva hagyná el Magyarország kulturális fővárosát.

Mit és hányan dolgoznak Önöknél a fejlesztő foglalkoztatásban?
Jelen pillanatban 477 fő foglalkoztatására van engedélyünk, ezen belül 37 fő dolgozik Munka Törvénykönyve szerinti foglalkoztatásban, több mint 300 fő pedig fejlesztési jogviszony szerinti foglalkoztatott. Munkatevékenységünk nagyon sokrétű, szerteágazó, amelyen keresztül nemcsak a foglalkoztatás a cél, hanem terápiás eszközként is használjuk. Büszkék vagyunk arra, hogy sok lakónk külső munkahelyen, integrált formában dolgozik.

 hanich1Hanich Ferenc

Melyek az intézmény előtt álló legfőbb kihívások?
Intézményünk folyamatos szakmai megújuláson megy keresztül, amelynek célja, hogy megfeleljünk változó társadalmunk kihívásainak. Fontosnak tartom például, hogy az az internet, az „okostelefonok” adta lehetőségekkel élve lakóink is tudják használni a modern informatikai eszközöket, és ez a mindennapi életük szerves része legyen. De említhetném kulturális programsorozatunkat, vagy akár a jelenleg is zajló táboroztatási programjainkat, sportrendezvényeinket, tehetségfejlesztő programjainkat.

 
Ön régóta dolgozik a szociális és gyermekvédelmi területen. Mi tartja ezen a pályán?
Személy szerint 37 éve kezdtem pályámat, először a gyermekvédelem területén, majd 18 éve vezetem a dákai szociális intézményt. Minden napot egy kihívásnak tekintek, s büszke vagyok arra, hogy ezt a munkát munkatársaimmal közösen, lelkesedéssel tudjuk végezni, hiszen ez csak közösen, együtt lehetséges. Ezúton is, és minden alkalommal hálás vagyok az intézmény kollektívájának azért az áldozatos tevékenységért, amit mindennap végeznek.

SZGYF Központ