Mesés farsang

Jelmezes forgatag és jókedv jellemezte a „Kastély Otthon” Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Otthona és Rehabilitációs Intézményében február 10-én megrendezett farsangi mulatságát. A farsangi szokások néphagyományokra épülnek. Ilyenkor veszi kezdetét a báli szezon. A hagyományok szerint a mulatságok végén a telet is elűzzük.

 

Jelmezbe öltözött ellátottak

Azonban ez az időszak nemcsak a mulatozásé. Nagyon fontos szerepe van a párválasztásban is. Ilyenkor választják ki a lányok a szívükhöz legközelebb állót. Ezt a hagyományt elevenítették fel a Kastély Otthon lakói, akik mesés jelmezeket felvonultatva, igazi mesébe illő történetet adtak elő, míg a királylány meg nem találta szíve választottját.

A maszkabál valamennyi résztvevőjét emléklappal jutalmazták, melyeket Szoboszlai István Róbertné, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Koordinációs Osztály osztályvezetője és Háda Menyhért a Megyei Fejlesztési és Működtetési Osztály osztályvezetője adtak át.
A maskarás felvonulás után fergeteges hangulatú tánc vette kezdetét. Táncolt mindenki, a kastély apraja nagyja, lakó és dolgozó.

Közös tánc
A finom lakoma sem hiányozhatott, asztalra került a fánk, a megunhatatlan finomság és az intézményben sütött torta, mely mindenki ünnepi hangulatát megédesítette. A farsangi mulatságot tombola zárta.

Csoportkép a bálban A hagyományok szerint a farsang csúcspontja a karnevál, és valóban egy fergeteges karneváli hangulatnak lehettünk részesei, mely a felhőtlen jókedvről, a vidámságról, a varázslatos maszkokról és jelmezekről, valamint a hatalmas falatozásokról és dínom-dánomról szólt.


SZGYF-Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltség