Mérföldkő a magyar idősgondozásban a Gondosóra

A kormány elkötelezett abban, hogy a családi közösségeket megerősítse az idős hozzátartozók biztonságérzetének növelésével – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára február 23-án a Hernádnémetiben tartott sajtótájékoztatón. Fülöp Attila a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen jelentette be a kormány Gondosóra projektjét, amely – megfogalmazása szerint – „a digitális idősgondozás kiépítésének mérföldköve” Magyarországon.

A szerdán kezdődött négyéves programban minden hatvanöt éven felüli magyar állampolgár alanyi jogon kaphat ingyenes jelzőeszközt, amelyhez huszonnégy órás diszpécserszolgálat kapcsolódik. Fülöp Attila szólt arról is beszélt, hogy a magyar családokban az idős emberek lehetőség szerint saját otthonukban szeretnének élni, ehhez pedig olyan segítséget szeretnének igénybe venni, amely biztonságérzetüket növeli, közösségi kötődéseiket megerősíti. A kormány ezért indítja el a Gondosóra országos programot fűzte hozzá.

Közlése szerint a következő négy évben olyan ingyenes jelzőeszközre és a hozzá tartozó, a nap huszonnégy órájában elérhető diszpécserközpontra alapuló szolgáltatás épül ki, amelyet minden hatvanöt éven felüli magyar állampolgár alanyi jogon igényelhet, és használhat ingyenesen. Ezzel a kezdeményezéssel csaknem másfélmillió idős ember életébe hoznak biztonságot – fogalmazott az államtitkár.

Fülöp Attila azt mondta, a Gondosóra a családközpontú idősgondozás kulcsa, a kormány célja, hogy az idős emberek lehetőleg a családjukkal, hozzátartozóik közelében élhessenek. A most induló digitális fejlesztéssel minden hatvanöt éven felüli ember nagyobb biztonságban érezheti magát – hangsúlyozta.

Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Borsod-Abaúj-Zemplén megye hatos számú választókerületének Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltje a hernádnémeti Vidám Nagyik Egyesület tagjainak azt mondta, hogy ezzel az eszközzel minden korábbinál nagyobb biztonságban érezhetik magukat.
A jelzőeszköz egy nyakban, vagy karon hordható készülék, amely egyetlen gombnyomással jelez egy huszonnégy órában működő diszpécserszolgálatnak. Ahhoz, hogy valaki ezt a szolgáltatást elérje, a www.gondosora.hu weboldalon kell regisztrálnia.

(Forrás: MTI)