Megmutatni a nevelőszülőség értékét

Állami, egyházi és civil fenntartású nevelőszülői hálózatok képviselői is várták azokat, akik részt vettek április 2-án a Befogadlak Nevelőszülői Program nyíregyházi toborzó rendezvényén. Az EMMI valamint az SZGYF által szervezett program célja, hogy bemutassa a nevelőszülőség sokszínűségét, nem elfedve a nehézségeket, de középpontba állítva a szépségét és az értékét, hogy minél többen akarjanak nevelőszülők lenni.

Németh Péter Gábor az SZGYF Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kirendeltségének igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a megyében működik az ország egyik legnagyobb nevelőszülői hálózata és több mint kétezer gyermek él nevelőszülőknél. Ám még így is van igény és lehetőség a bővülésre, hiszen nagyon sok gyermek él a gyermekvédelmi szakellátásban és a cél az, hogy közülük minél többen kerüljenek az intézményekből nevelőszülőkhöz. Hozzátette, hogy a nevelőszülőségre nyitott érdeklődők minden segítséget megkaphatnak, mivel a megyében egy nagyon jól kiépített és működő szakember hálózat biztosítja a támogatást.

Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy a program segítségével azt akarják bemutatni, hogy azok a gyerekek, akik sokak számára megérthetetlen traumán mentek keresztül, milyen értékeket hordoznak magukban, milyen teljesítményre képesek. Az őket befogadó nevelőszülők pedig nemcsak értük dolgoznak, hanem a gyermekek vér szerinti családjáért, az adott utcáért, faluért, városért is, azaz az egész ország érdekében teszik meg mindezt – tette hozzá. Fontos, hogy a társadalom megismerje és lássa a nevelőszülők elhivatottságát és munkáját, a hivatás pedig megkapja a neki járó megbecsülést – jegyezte meg Fülöp Attila. Az autizmus világnapja alkalmából az államtitkár megköszönte azoknak a nevelőszülőknek a munkáját, akik beteg vagy fogyatékkal élő gyerekeket fogadnak be, vállalják felnevelésüket.

Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő beszédében kiemelte: a kormány már régóta igyekszik különböző intézkedésekkel megerősíteni és elismerni a nevelőszülők által végzett munkát. Ennek egyik fontos mérföldköve volt, hogy 2014 januárjától a nevelőszülőség munkaviszonynak számít – emlékeztetett, hozzátéve, hogy 2020. január 1-jétől pedig a nevelőszülői gyed jelent majd könnyebbséget a kisgyermeket nevelőknek. Mint mondta Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is nagy szükség van a nevelőszülői hálózatra, és azokra az emberekre, akik ebben dolgozva szívvel-lélekkel látják el a feladatokat. Éppen ezért örömteli számára, hogy milyen sokan eljöttek a rendezvényre, ahol nagyon fontos és hasznos információkat kaphatnak azok, akik érdeklődnek a hivatás iránt.

A résztvevők a nyíregyházi program során tapasztalatokkal, élményekkel, emlékekkel teli előadást hallhattak nevelőszülőktől és több, nevelőszülőnél élő tehetséges gyermek prózai és énekes produkcióját is élvezhették. Ezen a délutánon adták át a „Lehetetlen nincs” Országos Rajz és Kisfilm pályázat megyei nyerteseinek díjait. A pályázatra a megyéből összesen 198 rajz érkezett a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekektől és fiatal felnőttektől. Közülük három korcsoportban 3-3 pályázót díjaztak. A színpadi műsort zenés-táncos produkciók zárták; fellépett a Vidám manók együttes, Szirota Jennifer, a Karaván hagyományőrző tánccsoport és Oláh Gergő.

A sport- és kézműves foglalkozással valamint arcfestéssel kísért informatív és élményekben gazdag program kora este ért véget.

SZGYF Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kirendeltség