Magyar sikerek bocsa sportágban a máltai speciális olimpián

A Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézményének darvastói telephelyének két lakója bocsa sportágban részt vett a máltai speciális olimpián. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1988-ban ismerte el a Speciális Olimpia Mozgalmat, mint a világ egyetlen sportszervezetét, amely a nevében viselheti az olimpia kifejezést.

Jelnyelvet tanuló munkatársak ülnek egymás mellett

A Speciális Olimpia Mozgalom küldetése, hogy a 8 éves, és annál idősebb értelmi fogyatékossággal élő emberek számára egész éven át tartó edzési és versenyzési lehetőséget nyújtson különböző olimpiai sportágakban.A bocsa hagyományos rekreációs sportág, amelynek gyökerei az ókori időkre nyúlnak vissza. A bocsában a játékosok igyekeznek a bocsát (nagy golyót) minél közelebb juttatni a pallinóhoz (kis golyóhoz). A mérkőzéseket sík, kemény pályán egy-egy játékos, vagy párosok játsszák.

Máltán 2022. május 13-18. között megrendezték a speciális olimpiát 23 ország közel 1000 sportolója, hat sportágban versenyzett. Magyarországról 41 fős delegáció utazott a rendezvény helyszínére Valettába. Darvastóról két speciális sportoló, Varga Ágnes Veronika és Perskó Gábor, az elmúlt évek eredményeinek köszönhetően kivívta a jogot, hogy részt vegyen a versenyen bocsa sportágban. Partnerjátékosként velük tartott Havasi Marcell és Csajbók Tamás, edzőként Havasi Gábor szakágvezető irányította a versenyzőket.

Verseny közben egy lány

A nagy fegyelmet, türelmet és jó koordinációs készséget igénylő sportág nemzetközi versenye színvonalas, profi körülmények között zajlott. Az egyesített csapat ezüstérem mellett a Preskó Gábor (DASZ) – Csajbók Tamás (DASZ, partner) egyesített páros szinten megszerezte a 2. helyezést. A Varga Ágnes (DASZ) – Havasi Marcell (DASZ, partner) egyesített páros az 5. helyen végzett.

Győztesek a dobogón

Gratulálunk, büszkék vagyunk rátok!

SZGYF-Veszprém Megyei Kirendeltség