Magyar bocsások sikere a Speciális Olimpián

A Bakony Integrált Szociális Intézmény Veszprém Vármegye Ezüst Hárs Otthon két lakója is érmet szerzett a berlini Speciális Olimpián bocsa sportágban.

Zsolt és Ágnes a berlini indulás előtt

A XVI. Speciális Olimpia Nyári Világjátékokat 2023. június 17–25. között – 170 ország részvételével – Berlinben tartották meg. A versenyzők 26 sportágban indulhattak, a magyar csapat 15 sportágban szerzett kvalifikációt. Magyarországról 77 fős sportolói csapat, az edzőkkel és a további kísérőkkel együtt összesen 112 fős delegáció utazott a világjátékokra. A magyar csapat ünnepélyes fogadalomtétele Budapesten, a Sándor-palotában történt. Az ünnepségen Novák Katalin köztársasági elnök köszöntötte elsőként a Berlinbe készülő küldöttséget.

A Speciális Olimpia Nyári Világjátékok ünnepélyes megnyitója június 17-én volt, a versenyek június 18-án kezdődtek és június 25-éig tartottak. Darvastóról két sportoló, Varga Ágnes Veronika (Darvastói DASZ SE) és Horváth Zsolt (Darvastói DASZ SE) vett részt a versenyeken bocsa sportágban, Havasi Marcell szakágvezető-helyettes, vezetőedző irányításával.

Horváth Zsolt korábban asztaliteniszezett, focizott, síelt. Versenykarrierje a darvastói intézményben kezdődött. Torontóban, az 1997-es Speciális Olimpián sportolóként vett részt, ahol háromszoros aranyérmes bajnoki címet szerzett síelőként. A bocsa játékot több mint 10 éve ismerte meg; egyéni és páros játékban is eredményes játékos. A versenyeken legtöbbször első vagy második helyezést ért el, a legjobb divíziókban. Többször részt vett európai bajnokságokon is, így Luxemburgba és Ukrajnába is eljutott. Zsolt jóvoltából a berlini világjátékokat bronzéremmel kezdte a bocsa szakág.

A bronzérmet érő gurítás

Varga Ágnes Veronika az intézményben ismerte és szerette meg a bocsa játékot, amelyet 2011-ben már versenyszerűen űzött. Ágnes eljutott az athéni Speciális Olimpiára, ahol első helyezett lett egyéni játékosként, továbbá játékostársaival együtt csapatban 2., páros játékkal 4. helyezést értek el. 2015-ben kijutott a Los Angeles-i Speciális Olimpiára, ahol egyéniben bronzéremmel gyarapította éremgyűjteményét. 2022-ben kijutott a máltai Európai Bajnokságra is, ami tulajdonképpen „előszobája” volt a mostani, 2023-as berlini Speciális Olimpiának. Ágnes harmadik világjátékok-szereplésén harmadszor is érmes lett, a bocsások női egyéni döntőjében aranyérmet szerzett.

Ágnes az elgurítás pillanatában

Versenyzőink június 25-én fejezték be szereplésüket. A Varga Ágnes–Horváth Zsolt kettős az ausztrálok elleni győzelemmel párosban is a dobogó legfelső fokára állhatott. A bocsa szakág 2 arany és 1 bronzéremmel búcsúzott Berlintől.

Ágnes és Zsolt az érmekkel

A Speciális Olimpia Nyári Világjátékokról hazaérkező csapat ünnepélyes fogadása június 27-én 10 órakor volt Budapesten, a Magyar Sport Házának Konferenciatermében.

A speciális olimpiai mozgalom küldetése, hogy mindenkinek biztosítsa a jogot ahhoz, hogy megküzdhessen álmaiért, és hogy olyan befogadó közösséget építsen, amelyben képességeitől függetlenül minden embert elfogadnak és szívesen látnak.

Gratulálunk, büszkék vagyunk rátok!

SZGYF Veszprém Vármegyei Kirendeltség