Elért eredményeink a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásában

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságon dr. Dorogi Rajmund főigazgató-helyettes úr felkérésére 2021. szeptember 29-én megalakult egy munkacsoport a fogyatékossággal élő, illetve a megváltozott munkaképességű (a továbbiakban: megváltozott munkaképességű) személyek foglalkoztatásának elősegítésére. A munkacsoport négy hónap alatt jelentős eredményt ért el.

 

Kolléganők a folyosón

A Főigazgatóság központi épületében, valamint a kirendeltségeken a munkacsoport megalakulását követően negyven munkavállaló alkalmazásával ötvenegy főre bővült a megváltozott munkaképességű foglalkoztatottak száma. Jelenleg további öt leendő kolléga felvétele van folyamatban. Országos érintettségről beszélhetünk, mivel a Főigazgatóságot és minden kirendeltségét érinti a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása. Eddig a fővárosban hét munkatárs, megyénként átlagosan két-két kolléga kezdte meg a munkát.

A szoros együttműködésnek köszönhetően az EFOP-1.1.1-15 „Megváltozott munkaképességű emberek támogatása” elnevezésű kiemelt projekt támogatásával huszonöt főt sikerült alkalmazni. A 2021 novemberében indult Érték vagy! elnevezésű portálon keresztül eddig nyolc, valamint a rehabilitációs hatóság ajánlásával hét megváltozott munkaképességű kolléga kezdte meg munkáját a Főigazgatóságon. Vannak olyan meglévő munkatársak – eddig négyen –, akik a megtett intézkedések hatására nyújtották be megváltozott munkaképességüket igazoló dokumentumaikat a munkáltató részére.

Az elmúlt időszakban a rehabilitációs mentorok száma is növekedett, 2022 januárjától négyen látnak el mentori feladatokat.

Az ötvenegy megváltozott munkaképességű munkavállaló között – foglalkoztatási formájuk szerint – találunk: kormánytisztviselőt és Mt. szerinti munkavállalót is, akik széleskörű tevékenységek ellátását végzik: hivatali asszisztensi, informatikai, gazdasági, könyvelői, osztályvezetői területeken. A munkaidő a foglalkoztatottak állapotához és a munkájuk jellegéhez igazodóan alakul, amely így heti húsz-harminc-negyven órában is megvalósulhat.

Online felületen tartották meg a kirendeltségi kapcsolattartók első tapasztalatcseréjét 2022. január 25-én, ahol a résztvevők lelkesen számoltak be a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának tapasztalatairól.

Az elmúlt hónapokban folyó közös munka még jobban erősítette a Főigazgatóság társadalmi felelősségvállalásának fontosságát. Továbbra is hiszünk abban, hogy az államigazgatási szervek állományában helye van a megváltozott munkaképességű személyeknek és munkájuknak.

Munkacsoport
Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság