Lezárult a Rendház kiváltás Búcsúszentlászlón

Új otthonokba költözhetett a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Vármegyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézményének 72 ellátottja. A kiváltást szolgáló projekt zárórendezvényére Búcsúszentlászlón került sor.

Új otthonokba költözhetett a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Vármegyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézményének 72 ellátottja.

A fogyatékossággal élő és pszichiátriai betegek Esztergályhorvátiban, Felsőrajkon, Zalalövőn, Zalaszentivánon, Vaspörben és Nagykanizsán kaptak úgynevezett támogatott lakhatási ellátást. A „Rendház kiváltás Búcsúszentlászlón” elnevezésű projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió 1,033 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásával valósult meg.

A projekt zárórendezvényén Zimborás Béla kirendeltségigazgató köszöntő beszédében felidézte a hosszú kiváltási folyamat nehézségeit, megköszönve a türelmet a lakóknak, az együttműködő munkát a dolgozóknak. Dormán Miklós, Zalaszentiván polgármestere arról számolt be, hogy a községben több kiváltási projekt révén már három lakóházban élnek a falu által szívesen látott lakók, a település közössége további együttműködésre is nyitott. A projekt részleteit Spilák Beáta projektmenedzser mutatta be, a szolgáltató központ működéséről Lőrincz Brigitta szolgáltatóközpont-vezető beszélt.

Dormán Miklós, Zalaszentiván polgármestere

A projekt megvalósítása során a Zala Vármegyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézmény székhely intézményéből 12 fő fogyatékossággal élő és 60 fő pszichiátriai beteg ellátott került új otthonba. Esztergályhorvátiban kettő 10 férőhelyes lakóépületet, Felsőrajkon, Zalalövőn, Zalaszentivánon és Vaspörben egy-egy 12 férőhelyes lakóépületet építettek, Nagykanizsán 4 férőhelyes lakást újítottak fel a lakók számára.

A projekt zárórendezvényén Zimborás Béla kirendeltségigazgató köszöntő beszédében felidézte a hosszú kiváltási folyamat nehézségeit, megköszönve a türelmet a lakóknak, az együttműködő munkát a dolgozóknak.

Búcsúszentlászlón a rendház épületében szolgáltató központ működik tovább, ahol étkeztetés, házi segítségnyújtás és közösségi ellátások vehetőek igénybe. A szociális alapszolgáltatások igénybevételén túl a szolgáltató központban fejlesztő foglalkoztatás keretében van lehetősége az ellátottaknak kertészkedni, varrni, kerámiát készíteni, rajzolni, festeni. A házakba bútorokat, háztartási gépeket, a szolgáltató központba irodai bútorokat, informatikai eszközöket, ipari gépeket szereztek be a projekt költségvetéséből, valamint az ellátottak számára 9 személyes gépjárművet is vásároltak.

A „Rendház kiváltás Búcsúszentlászlón” elnevezésű projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió 1,033 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásával valósult meg.

Az intézmény lakói verssel, gitárral kísért énekkel, érzéseik megfogalmazásával búcsúztak a háztól, mely sokaknak hosszú évekig biztosította az otthont.

A projektzáró rendezvény állófogadással és Ódor Richárd korábbi intézményvezető pohárköszöntőjével zárult.

Zala Vármegyei Kirendeltség