Lelkinap és keresztmegáldás Lesencetomajon

Lesencetomajon, a Veszprém Megyei Fogyatékos személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézményében hagyomány, hogy karácsony és húsvét előtt lelkinapot rendeznek, amelyen nemcsak az ellátottak, hanem az érdeklődő munkatársak, sőt más megyei intézményeinkből érkező kollégáink és vezetők is részt vesznek.

Az ellátottjaink által mindig nagyon várt, és Piller András telephelyvezető és segítői által szervezett esemény április 9-én különösen szépre, tartalmasra sikerült: a délelőtti közös szentmise után a település, a lakóotthon és az egyházközség összefogásával a kert kiemelt helyén felállították és megáldották azt a közadakozásból felújított keresztet, amely korábban a falu határában állt.


Mészáros László polgármester köszöntőjében a közösség hitét és erejét emelte ki, köszönetet mondva a közreműködőknek, akik magukénak érezték ezt az ügyet. Szabó Zoltán plébános az ellátottak és a sok vendég felemelő, közös gitáros énekétől kísérve áldotta meg a faluképet is nagyban szépítő, impozáns szimbólumot, amely hamarosan díszkivilágítást is kap majd, a település főutcájára nézve.

A délelőtt második részében a munkatársak és a vendégek Szijártó László esperes, veszprémi plébános gondolatait hallgatták meg – biblikus megvilágításban – a belső csend, az elmélyülés, az önmagunkkal való szembenézés fontosságáról, nemcsak a hívő, hanem a segítő szakmájú emberek életében.

A résztvevők ezt követően – szeretetvendégség keretében – megosztották a lelkigondozással kapcsolatos tapasztalataikat, amit a lelkipásztorokkal való személyes hangvételű, szabad beszélgetés követett, szóba hozva a papi élet, az egyház, a teológia számos érdekes, néha vitatott, gyakorlatias kérdését is, amelyek az ellátottakkal kapcsolatban és a lelkiélet során felmerülnek. A találkozón részt vett Késmárki Zsolt, a főigazgatóság lelkigondozásért felelős témafelelőse is.

SZGYF Főigazgatói Iroda