Lecsó – az étel, amit szinte mindenki másképp készít

Hajlamosak vagyunk hinni abban, hogy néhány dologhoz mi értünk a legjobban a világon. Ez természetesen a foci, a halászlé, és egyes iskolák szerint a lecsó! Hiszen egyszerű étel, nem kell bele más, mint paradicsom, paprika, hagyma. Pedig, ha a bográcsok mesélni tudnának, nem győznék sorolni mi mindennel dobják fel a szakácsok e hagyományos magyar étket. Különösen, ha nemes és hagyományos versengésről van szó.

lecso

Márpedig a vámosgyörki Lucfenyő Idősek Otthona tizenkettedik alkalommal szervezett és hirdetett főzőversenyt a Heves vármegyei társintézmények csapatai számára.

Idén tizenegy csapat alkotta meg a magyar konyha egyik alapételét. Örömmel készültek és érkeztek szép korúak az Erdőtelki Gondozási Központból, a parádi Szent Ottília Otthonból, az egri Idősek Berva-völgyi Otthonából, a Fenyőliget Integrált Szociális Intézmény csányi, hatvani, zagyvaszántói, vámosgyörki otthonaiból. Felkészült főzőcsapat jött a bélapátfalvi Bérces Idősek Otthonából és a füzesabonyi Aranyhíd Integrált Szociális Intézményből is. A Nagyrédei Gondozási Központ két csapattal nevezett, és egy tangóharmonikás kísérőt is hoztak magukkal, aki a múlt évhez hasonlóan remek hangulatot teremtett a főzéshez.

lecso2

Az alapanyagokat – paprika, paradicsom, hagyma, kenyér – a házigazda intézmény biztosította. A résztvevők – többek között – füstölt padlizsánnal, cukkinivel, kolbásszal, virslivel, különleges fűszerekkel bolondították meg az étkeket. A zsűri ebben az évben is nehéz helyzetben volt, amikor ki kellett választania a legfinomabbat. A legszebb tálalásért járó különdíjat az Erdőtelki Gondozási Központ csapata nyerte.

Lecso1

A legízletesebb lecsót a csányi idősek otthona képviselői készítették. A részt vevő csoportok emléklappal, kis ajándékkal indulhattak haza, és azzal a szándékkal, hogy jövőre újra itt lesznek.

Heves Vármegyei Kirendeltség