Látogatás a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban

A „Vértezd fel Magad!” elnevezésű projekt keretében a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum között létrejött részmegállapodás alapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központ berkeszi és tiszalöki lakásotthonaiból, valamint a tiszadobi gyermekotthonból április 8-án tíz gyermek hat felnőtt kíséretében múzeumlátogatáson vett részt a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban Budapesten.

 

Gyerekek a Hadtörténeti Múzeum előtt

A korai indulás ellenére a gyermekek és felnőttek egyaránt nagy izgalommal várták a programot. A másfél órás tárlatvezetés tizenegy órakor kezdődött, amelynek keretében a Fegyvertörténeti Látványraktárban tettek látogatást.

Gyerekek a tárlaton

Megtekintették a magyar hadtörténelem fontosabb állomásait. A tárlaton tizenhárom korhű ruhában és fegyverzetben megjelenített viaszfigura is látható volt, akik egy-egy korszak jellegzetes magyar katonatípusát idézték meg. A honfoglaló lovasíjász, az Árpád-kori vitéz, a hajdú, Mária Terézia gránátosa, az 1848-as baka, a Nagy Háború rohamistája, vagy az afgán missziót megjárt honvéd aprólékosan összeállított felszerelése hiteles képet adott a látogatóknak katonaelődeinkről.

Gyerekek a tárlaton

A viaszbábuk a látogatóktól elzártan, vitrinekben voltak láthatók. Az eredeti fegyverek maradványait szintén vitrinben tekinthették meg, azonban a hiteles másolataikat szövetkesztyű felvétele után bárki a kezébe foghatta. Így a kardokat, a buzogányt, a régi kor lőfegyvereit és a modern változatban készített fegyvereket nagy lelkesedéssel vették kezükbe a fiatalok.

Gyerekek és kísérőik a tárlaton

A tárlatvezetést követően a múzeum udvarán található szobrokat, katonai járműveket, tankokat tekintették meg. A gyerekek és a felnőttek értékes élményekkel gazdagodtak a múzeum látogatás során. A gyerekek a hazaúton lelkesen arról beszélgettek, milyen érzés volt valódi fegyvereket kézben tartani és az iskolában tanult régmúlt idők ruházatát és fegyverzetét közvetlen közelről látni.

SZGYF-Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kirendeltség