Látogatás a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központ mátészalkai és nyírbátori lakásotthonaiból tizenkét gyermek négy felnőtt kíséretében a Hadtörténeti Intézet és Múzeumba látogatott. A program a Vértezd fel magad! elnevezésű projekt keretében a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum között létrejött részmegállapodás alapján jött létre.

Egy kisfiú karddal és sisakkal

A korai indulás ellenére a gyermekek és a felnőttek egyaránt nagy izgalommal várták a programot. A tárlatvezetés során megismerkedtek a magyar hadtörténelem legfontosabb eseményeivel. A kiállításon tizenhárom korhű ruhában és fegyverzetben megjelenített viaszfigura is látható volt. A bábuk egy-egy korszak jellegzetes magyar katonatípusát jelenítették meg.

A honfoglaló lovasíjász, az Árpád-kori vitéz, a hajdú, Mária Terézia gránátosa, az 1848-as baka vagy az afgán missziót megjárt honvéd aprólékosan összeállított felszerelése hiteles képet adott katonaelődeinkről. A viaszbábuk a látogatóktól elzártan vitrinekben voltak láthatóak. Az eredeti fegyvereket szintén vitrinekben tekinthették meg a látogatók. A hiteles másolatokat azonban egy szövetkesztyű felvétele után bárki a kezébe foghatta. Így a kardokat, a buzogányt, a régi kori lőfegyvereket és a modern változatban készített fegyvereket nagy lelkesedéssel forgatták a gyerekek.

Három fiú egy ágyúval

A tárlatvezetést követően a múzeum udvarán található szobrokat, katonai járműveket, tankokat tekintették meg. A gyerekek és a felnőttek értékes élményekkel gazdagodtak a múzeumlátogatás során.


SZGYF- Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kirendeltség