Lakóink sikerei a Szentgotthárdi Csatafutáson

Egy arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szereztek sportolóink a tizennyolcadik Szentgotthárdi Csatafutás parafutamán. Az előkelő helyezéseket Háner Tamás, Kalocsa Zsolt és Őri Ákos nyerte el. A főfutamban pedig a kilencezer-ötszáz méteres távon induló Áron Alex a hatvankettedik helyen ért célba.

 

A futóverseny pályájának eleje

A Szentgotthárdi Történelmi Napokat minden nyáron megrendezik, amelynek egyik legnépszerűbb programja immár tizennyolc éve az emlékfutás. A csatafutás háttere: 1664. augusztus 1-jén csaptak össze Szentgotthárd határában a Montecuccoli tábornok által vezetett keresztény császári csapatok és a török seregek, élükön Köprülü Ahmed nagyvezírrel. A magyar területeken zajló török háborúk során ez volt az első jelentős nyílt ütközet, amelyben az európaiak győzelmet arattak a törökök ellen, ennek a nagyszerű diadalnak állít emléket a tömegeket megmozgató csatafutás. A verseny keretében hat gyermekfutamban, para-, hobbi- és a főfutamon küzdhettek meg egymással és a méterekkel a vállalkozó kedvű amatőr és profi sportolók. Otthonunk lakói is több alkalommal vettek már részt ezen a városi programon.

Az érmes sportolók

Idén három lakónk, a már említett Háner Tamás, Kalocsa Zsolt és Őri Ákos a négyszáz méteres parafutamban indult. El is hozták az arany-, az ezüst- és a bronzérmet. Áron Alex a főfutamban állt rajthoz, amelyet kilencezer-ötszáz méteren, embert próbáló, egyenetlen talajon kellett lefutni. A verseny Szentgotthárd központjából indult és az ausztriai Mogersdorf községben, egy domb tetején felállított emlékkeresztet érintve Szentgotthárd központjába tért vissza.

 Áron Alex

A főfutamra nevezők közül százkét sportoló teljesítette a távot, köztük Alex is, aki a hatvankettedik helyen ért célba. Szép teljesítményét alapos felkészülés előzte meg, amelynek edzéstervét javarészt önmaga állította össze.

A rendezvényre kilátogatott szurkolók egy emberként bíztatták futóinkat. Éremmel a nyakukban és ajándékcsomaggal a kezükben örömmel tértek vissza az intézménybe.

SZGYF Vas Megyei Kirendeltség