Lajos bácsira emlékeztek Fóton

Március 17-én köszöntöttük dr. Barna Lajost, a Károlyi István Gyermekközpont egykori alapító igazgatóját, a 100. születésnapja alkalmából rendezett ünnepi megemlékezés keretében.

Sajnos a Covid-19 okozta vírushelyzet miatt idén zárt körben tartottuk meg – a járványügyi előírások betartása mellett – az intézményünk számára is jeles eseményt, hiszen ebben a nehéz helyzetben sem feledkezhetünk meg intézményünk megalapítójának jubileumi születésnapjáról.

A megemlékezésen részt vett a Barna család képviseletében Lajos bácsi fia, Barna István, Lajos bácsi unokahúga, Rausch Lászlóné, Ili néni, Szabó Lajos alapító pedagógus, aki Lajos bácsi mellett dolgozott hosszú éveken keresztül és Cselőteiné Závodszky Katalin zenepedagógus, intézményünk jeles támogatója, aki az elmúlt évek során több ellátottunk zenei képzését, zene általi terápiáját vállalta és segítette.

A Károlyi István Gyermekközpont közösen a Gyermekönkormányzat szervezésével alkotó pályázatot hirdetett e jeles esemény alkalmából „Lajos bácsi és a GYERI” címmel, melyre a nevezők vers- és prózaírás, zene és zenei szöveg, valamint képzőművészeti alkotás kategóriában nyújthatták be műveiket.

A pályaművek díjazására Kádas István igazgató úr köszöntője és Baranyi Csaba, a Gyermekönkormányzat elnökének szavalását követően került sor.

A vers ide kattintva elérhető.

Szép számmal érkeztek be intézményünkbe pályamunkák, melyek közül 7 tagú bíráló bizottság választotta ki a díjazott alkotásokat. A Bizottság díjat ajánlott fel egy, a Különleges Gyermekotthonban élő kisfiúnak, aki nagyon kedves rajzokkal nevezett pályázatunkra, egy, a Speciális Gyermekotthonban élő fiatal fiúnak, akinek az agyagból készített alkotása nagyban elnyerte a zsűri tetszését, ezen kívül díjazott lett egyik kollégánk is, aki vers- és próza kategóriában szép eredménnyel vihette haza a díjat, a Celanese Kft. ajándékát.

Az ünnepi esemény részeként, a Károlyi István Gyermekközpont épülete mellett található, Lajos bácsiról készült emlékművet Baranyi Csaba a Gyermekönkormányzat elnöke, Horváth Erika a Közalkalmazotti Tanács elnöke, Kissné Szentmihályi Marian az Érdekvédelmi Fórum elnöke, Kádas István igazgató úr és Bíró Endre igazgatóhelyettes úr közösen koszorúzták meg. Mindeközben tisztelegve emléke előtt, Cselőteiné Závodszky Katalin hegedűjén a Szózat hangjait csendítette fel.

Ezt követően a megemlékezésen résztvevőknek lehetőségük volt arra, hogy a nevezett munkákat, a Lajos bácsi életének és munkásságának emléket állító állandó kiállításunkon megtekintsék, melyet Szabó Lajos alapító pedagógusunk, az alkotói pályázat bíráló bizottságának elnöke nyitott meg. A pandémiát követően minden kedves érdeklődő számára lehetőség nyílik a kiállítás felkeresésére.

Lajos bácsi 100. születésnapja valóban a megemlékezésről, felidézésről szólt. A „Régiek” számára az elmúlt évek relikviáit hozta vissza, a rég elfeledett kapcsolatok, homályba tűnő személyek felelevenítődtek. Az „Újak” számára pedig lehetőség nyílt, az emlékezés jegyében, Lajos bácsit és munkásságának kis szegmensét megismerni.

Károlyi István Gyermekközpont