Különdíj a mosoly és az ölelés mellé

A Magyar Egészségügyi és Szakdolgozói Kamara a 2022-es év Kiváló Szakdolgozói Közössége különdíjat adományozta a Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon barcsi Együtt-Egymásért szociális és gyermekotthoni részlegének. Az intézményt képviselő munkatársak a budapesti Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban a közelmúltban vették át a lelkes kollektívának járó elismerést.

djtad barcs

Megyei szinten is egyedülálló, kiemelkedő szakmai munkát végeznek a barcsi otthon szakdolgozói; egymásra támaszkodva, egymást segítve és biztatva vannak jelen a rájuk bízottak körében, akik csupán egy-egy öleléssel, apró mosollyal, hálás tekintettel képesek jelezni a feléjük áradó gondoskodó szeretetet, hiszen fogyatékkal élők mindannyian. Ugyan kórházi ellátást már nem igényelnek, de az állandó szakápolói felügyelet nélkülözhetetlen számukra. A betegek hozzátartozói is bizalommal fordulnak az otthon munkatársaihoz, s bár lelkileg nehéz feldolgozni, hogy nincs lehetőségük otthon ápolni szeretteiket, s mivel maguk sem tudnának többet tenni értük, így nyugodt szívvel bízzák családtagjaikat a barcsi közösségre. Megtudtuk: a megyei kórház, a pécsi gyermekklinika, a Bethesda Gyermekkórház, illetve a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet orvosai, vezető ápolói is gyakran fejezik ki elismerésüket az intézményben folyó szakmai munkát illetően.

Az Együtt-Egymásért Szociális és Gyermekotthonnak a neve a védjegye. A munkatársai mély empátiával vannak jelen védenceik között; törekszenek őket elfogadni és partnerként kezelni, figyelmesen végighallgatva panaszaikat, kéréseiket. A páciensekkel való kapcsolat valóban „sírig tartó”, s ehhez bámulatos lelki erő kell. A betegek távozása ugyanis megviseli az őket hosszú ideig – időnként évtizedekig – ápoló személyzetet, akik családtagként bánnak a gondozásra szorulókkal. A mindennapoknak azonban fontos közérzetjavtó kelléke a derű; ki énekelve, ki humorral dobja fel a műszakban lévőket, illetve a betegeket.

Somogy Megyei Kirendeltség