Kisboldogasszony ünnepe – Zarándokút Máriakéméndre

Egy ragyogó, napsütéses őszi napon keltek útra a Tolna Megyei Integrált Szociális Intézmény kilenc otthonának lakói és dolgozói Máriakéméndre szeptember 8-án, Kisboldogasszony ünnepén. Közel kétszázötven – lakók és segítőik – látogattak el a híres búcsújáróhelyre.

 

A máriakéméndi templom belülről benne a zarándokokkal

Máriakéménd Baranya megyében található. Az ide vezető zarándokút a magyar Mária-út része. Eljutni egy zarándokhelyre nemcsak túra vagy kirándulás, hanem belső lelki utazás is.

A zarándoklat helyszínén Horváth Sándor atya fogadta az érkezőket. A lelki ráhangolódás közös énekléssel kezdődött, eközben az azt igénylők számára a gyónási lehetőség is biztosított volt. Ezt követte a tizenegy órakor kezdődő szentmise. A prédikációban Sándor atya Kisboldogasszony napjának lényegéről, a Szűzanya születéséről beszélt, és kiemelte Mária anyai szeretetét, amit minden ember számára felajánl. A misét követően a szekszárdi otthon szakácsainak ízletes főztjét fogyaszthatták el a részvevők. Az ebéd után ki-ki kedve és hite szerint válogathatott a délutáni programokból.

Vásár a templom előtt

A templomban a Bonyhádi Katolikus Ifjúsági Közösség zenei szolgálata által közös imádságos éneklésen lehetett részt venni. De lehetőség volt a templomforráshoz is ellátogatni. A templomkertben felállított színpadon a Hétszínvilág Otthon lakói és dolgozói adták elő a barátságról szóló színdarabjukat, a Margaréta Otthonban élők és dolgozók pedig bábjátékkal készültek.

A színes és lelki megnyugvást nyújtó programok mellett búcsúfiát is vehettek a jelenlévők. A vásárhoz az intézmény otthonainak fejlesztő foglalkozatása révén készült portékák gazdag és bőséges kínálatot nyújtottak.

A nap végén a zarándokok testileg és lelkileg is feltöltődve intettek búcsút a máriakéméndi templomnak.

Tolna Megyei Integrált Szociális Intézmény