Kiállok érted – prevenciós színdarab az ORFK és a BRFK támogatásával

Drog, prostitúció, szexuális kizsákmányolás, emberkereskedelem – ezeknek veszélyeire hívja fel a figyelmet az a színdarab és drámafoglalkozás, amelyet az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya országszerte szervez a gyermekvédelmi ellátásban élő fiataloknak és nevelőiknek.

Kiállok érted Láng

A színdarab cselekménye röviden: Kitty és Sunny vonaton utazik Nyíregyházáról Budapestre. Az a tervük, hogy továbbmennek Hollandiába. Sunny épp most szökött egy gyermekotthonból. Kitty a kedvenc meséjét meséli neki Marlenkáról, a cigánylányról, akit jól megszorongatott az ördög, igencsak átvert a táltos paripán érkező szerelmes herceg, és a végén menekülnie kellett a varázsló kertjéből. Ahogy a vonat halad, úgy mosódik el mese és valóság határa. Kitty, Sunny és Marlenka története a színpadon találkozik, meséjük-valóságuk szegénységről, kiszolgáltatottságról, szeretethiányról és sorsszerűségről beszél – és talán ad némi reményt.

Kiállok érted

A K.V. Társulat és a Láthatáron Csoport által most decemberben 71. alkalommal előadott színdarabot a Névtelen Utak Alapítvány munkatársai segítségével dolgozták fel a fiatalok az előadást követően interaktív, drámapedagógiai eszközökkel. A fiataloknak rá kellett venniük Sunnyt, hogy ne higgyen Kittynek és ne kövesse Hollandiába, végül Kittyt is rá kellett beszélniük, hogy ne ezt az utat válassza.

A Kittyt alakító főszereplő rendkívül hiteles előadását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az egyik prostitúcióban érintett, gyermekvédelmi ellátásban élő lány a darab után azzal a kérdéssel szólította meg, hogy árulja el neki, hogyan keveredett ki a helyzetéből. Alig hitte el, hogy ő csak egy színész, aki eljátszotta Kitty szerepét.

A gyermekvédelmi ellátásban élő lányok fokozott kitettségére hívja fel a szakemberek figyelmét is a rendkívül plasztikusan, ámde mégis művészien előadott történet. A felelősség felmérhetetlen, a feladat adott.

„Kétségtelen, hogy a színdarab tükröt tart mind a gyermekvédelmi rendszernek, mind a társadalomnak. Sajnálatos módon a probléma elég nagymértékben jelen van a mindennapjainkban, de nagyfokú látencia jellemző rá. Sokszor az információk nem jutnak el az érintett hatóságokhoz, így a szükséges intézkedések sem születnek meg (áldozatazonosítás, áldozatirányítás stb.).” – nyilatkozta Barabás Ildikó rendőr alezredes a szinhaz.hu-nak.

A jobb élet reményében hozott rossz döntéseket rendkívül nehéz korrigálni, sokak összefogása szükséges ahhoz, hogy egy ilyen kiszolgáltatott lánynak megforduljon a sorsa és kilépjen ebből az ördögi körből. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője, Oláh-Paulon László r. alezredes is utalt arra megnyitóbeszédében, hogy mennyire fontos időben felismerni a döntéseink következményeit, felelősen választani, hogy „melyik vonatra szállunk”, és meggyőződése, hogy ez a foglalkozás ebben nyújt segítséget.

Kiállok érted alezredes   Kiállok érted színpad

Nekünk, felnőtteknek, a drámafoglalkozás közben lehetőségünk volt a Névtelen Utak Alapítvány tevékenységeivel, az általuk üzemeltetett védett ház működésével megismerkedni. Ebben a házban egyszerre 5 lány kaphat egy évre menedéket, ahol nem talál rájuk korábbi környezetük, képezhetik magukat, új életet kezdhetnek az Alapítvány kapcsolatrendszerének segítségével.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság köszönettel tartozik az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya és a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya munkatársainak a szervezésért, valamint a Névtelen Utak Alapítvány és K.V. Társulat és a Láthatáron Csoport nagyszerű programjáért, amellyel nagymértékben hozzájárul a Főigazgatóság intézményeinek gondozásában élő gyermekek és fiatalok esélyeinek növeléséhez.

SZGYF Főigazgatói Iroda, Társadalmi Kapcsolatok Osztálya

Forrás: police.hu, szinhaz.hu