Ki mit tud? – tehetségkutató verseny Egerben

A pszichoszociális fogyatékossággal élők értékeinek megmutatására ad lehetőséget a Moravcsik Alapítvány által útjára indított országos tehetségkutató és tehetséggondozó vetélkedő.

Az egri területi elődöntőn a kelet-magyarországi intézményekből érkező, pszichiátriai betegséggel élő emberek egymás és a közönség előtt álltak színpadra a Bartakovics Béla Közösségi Házban. Az alkotók maguk mutatták be a festményeket, grafikákat, hímzéseket, textilképeket, emellett egymást követték a prózai és zenés produkciók. A zsűri arany, ezüst és bronz fokozattal értékelte az előadásokat. 26 produkció közül választották ki a továbbjutókat, akik a májusi országos versenyen is színpadra léphetnek Budapesten. Az idei már a X. országos verseny, ezért az alapítvány szeretné méltóképpen elismerni a kimagasló tehetségeket. Mindazok, akik az évek során az országos döntőkön 3 alkalommal nyertek arany minősítést, megkapják majd a Nívó-díjas művész címet.

  

A szervező Moravcsik Alapítvány a rehabilitációs célú foglalkoztatáson és a bentlakás nélküli ellátáson túl pszichiátriai és idegrendszeri kutatásokat szervez, támogatja a lelki betegségek megelőzésével és gyógyításával kapcsolatos oktatást, valamint a társadalom mentálhigiénéjének javításán dolgozik. Az alapítvány kuratóriumi elnöke dr. Simon Lajos pszichiáter, pszichoterapeuta, neurológus, a pszichiátriai rehabilitáció szakorvosa, egyetemi docens. A Ki mit tud? védnökei dr. Balázs Judit, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, Benedek István Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője és Szili-Darók Ildikó józsefvárosi alpolgármester.